Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με Κικίλια, Χαρδαλιά, Τσιόδρα – Ενδεχόμενο οριζόντων μέτρων στην Αττική

  • Γιάννα Σουλάκη
Μητσοτάκης
Η δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και η εισήγησή του να μπει σε καθολικό lockdown η Αττική προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων. Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σύσκεψη για το ίδιο θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός για τις 13.30 στο Μέγαρο Μαξίμου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση με τον κορονοϊό για να ληφθούν πυροσβεστικές  αποφάσεις για την Αττική, στην οποία παρατηρείται μεγάλη επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. 

«Θα εισηγηθώ σκληρά οριζόντια μέτρα και καθολικό lockdown στην Αττική» δήλωσε ο Βασίλη Κικίλιας μιλώντας το πρωί της Τρίτης (09.02.2021) στο OPEN.

Όλα θα κριθούν από τα σημερινά κρούσματα, είπε, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία, πρόσθεσε. Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «πάντα η επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό, όταν συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου».

Βουλιάζουν τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής

Νοσοκομεία “ναυαρχίδες” για τη νόσο Covid στην Αττική, όπως ο “Ευαγγελισμός”, το “Σωτηρία” και το Γενικό Κρατικό Αθήνών “Γ.Γεννηματάς” πλησιάζουν τα όρια της πληρότητας σε απλές νοσηλείες κορονοϊού. Η δραματική επιβάρυνση δεν έχει αποτυπωθεί προς το παρόν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

“Διαθέτουμε 240 απλές κλίνες Covid και είναι γεμάτες. Και υπάρχουν 68 ακόμη ασθενείς στις ΜΕΘ, από τις 84 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουμε»αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, o Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Κλινικής Παθολογίας Λοιμώξεων του νοσοκομείου, Άγγελος Πεφάνης και συμπληρώνει:. «Οι δικές μας ΜΕΘ σήμερα έχουν πληρότητα γύρω στο 80%. Αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τα κρεβάτια στις ήδη υπάρχουσες κλινικές. Αν κι αυτό το σύστημα που δημιουργήσαμε εμφανίσει πλήρωση, τότε θα μετατρέψουμε μια άλλη κλινική του νοσοκομείου σε κλινική Covid”,

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή, τον μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευομένων με κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας, γεγονός το οποίο σημαίνει τον κώδωνα του κινδύνου για το σύστημα Υγείας.

“Ότι θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, θα υπάρξει. Πιθανόν δηλαδή μέχρι και τέλος της εβδομάδας να μην έχουμε κρεβάτια άδεια στην Αθήνα. Μόνο τα μικρότερα νοσοκομεία δεν είναι τόσο γεμάτα αυτή τη στιγμή, ενώ τα μεγάλα νοσοκομεία είναι γεμάτα. Και το Γενικό Κρατικό και ο “Ευαγγελισμός” και εμείς, έχουμε περισσότερους ασθενείς απ’ όσους είχαμε ποτέ σε όλη την πανδημία”.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες – 2.500 κρούσματα τον επόμενο μήνα προβλέπει το Πανεπιστήμιο Κρήτης

15χρονη

Νεότεροι ασθενείς σε ηλικία και λίγο πιο ελαφριά τα περιστατικά

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς πάσχουν από πνευμονία, αντιμετωπίζουν σοβαρή επιβάρυνση από το αναπνευστικό σύστημα και δύσπνοια. Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο μέχρι στιγμής είναι, ότι οι περισσότεροι είναι μικρότερης ηλικίας από την ηλικιακή ομάδα που φέρνει συνήθως αυξημένες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο Παθολόγος και Δ/ντης του Σωτηρία αναφέρει: “Τώρα έχουμε πιο νέες ηλικίες στις νοσηλείες, δηλαδή από 30 μέχρι 65 το πολύ 70 ετών και ίσως να είναι λίγο πιο ελαφριά περιστατικά απ’ ότι παλιότερα, ή μπορεί επειδή είναι πιο μικρές οι ηλικίες. Ελπίζουμε από όσους νοσηλεύονται σήμερα στις απλές κλινικές Covid, να χρειαστεί να περάσουν πολύ λιγότεροι σε ΜΕΘ, αλλά δεν το ξέρουμε αυτό. Και ελπίζουμε, επίσης, να το ξεπεράσουν και πιο γρήγορα. Δηλαδή να μην έχουν τόσο μεγάλο χρόνο νοσηλείας όσο είχαν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς που είχαμε παλιότερα. Πάντως αυτή τη στιγμή έχουμε σπάσει όλα τα ρεκόρ. Ποτέ δεν είχαμε πόσους πολλούς νοσηλευόμενους από την αρχή της πανδημίας”, τονίζει ο γιατρός.

Η μεγάλη αύξηση των ημερήσιων λοιμώξεων του κορονοϊού στην Αττική είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της πρωτεύουσας. Το ίδιο πρωτοφανής είναι και η πίεση στο σύστημα Υγείας. Η ταυτόχρονη διασπορά του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους στην κοινότητα, που εμφανίζει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ίσως είναι μια εξήγηση:

“Υπάρχει μεγάλη διασπορά στην Αθήνα με πάρα πολλά κρούσματα. Σίγουρα είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα από αυτά που εντοπίζουμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα απ’ όσα είχαμε σε οποιαδήποτε άλλη φάση της επιδημίας. Τον Οκτώβρη, Νοέμβρη ήταν η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα που είχε το πρόβλημα κυρίως, ενώ τώρα το έχει η Αθήνα”, σημειώνει ο κ. Άγγελος Πεφάνης.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Αυτές είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Αττικής – Πότε να ανησυχήσουμε για καθολικό lockdown

Μετατροπή κλινικών άλλων νοσημάτων, σε κλινικές Covid-19

Το “Σωτηρία” θα αρχίσει άμεσα να μετατρέπει κλινικές άλλων νοσημάτων, σε κλινικές κορονοϊού. Σε επόμενη φάση, θα προωθούνται τα ελαφρύτερα περιστατικά σε μικρότερα νοσοκομεία, όπως στο “Αμαλία Φλέμινγκ” και την “Παμμακάριστο”.

Ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του “Σωτηρία”, Άγγελος Πεφάνης, συμπληρώνει: “Υπάρχει αυτή η ασφαλιστική δικλείδα, αλλά εμείς έχουμε τη μεγάλη πίεση γιατί εφημερεύουμε 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, δεν είμαστε όπως όλα τα άλλα νοσοκομεία. Παίρνουμε μεγαλύτερο βάρος. Θα αναγκαστούμε να μετατρέψουμε κλινικές άλλων νοσημάτων σε Covid-19. Αυτό σημαίνει, όμως, πως όσοι έχουν άλλο πρόβλημα υγείας, εκτός Covid-19 δεν θα βρίσκουν κρεβάτι να νοσηλευτούν”, σημειώνει.

Ένα ακόμη πρόβλημα, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να στελεχώσει επιπλέον κλίνες Covid-19 στο νοσοκομείο:

“Υλικά έχουμε, προσωπικό δεν έχουμε για να ανοίξουμε κι άλλες κλίνες. Εμείς ξεκινήσαμε την πανδημία με προσωπικό μείον 30%. Και τώρα δεν είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Ήρθε προσωπικό, αλλά ανοίξαμε και 4 Μονάδες μεγάλες, οπότε δεν καλύφθηκαν οι κενές θέσεις”, επισημαίνει ο γιατρός.

ΕΣΥ: 1.388 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη την Ελλάδα

Αυξημένη πίεση αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και σε άλλες επιβαρυμένες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα 1.388 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid και 305 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι 258 εκ των οποίων σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Η διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες Covid-19 στην Επικράτεια αγγίζει το 73%, ενώ σε ΜΕΘ Covid-19 το 55%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν