Έξαρση μηνιγγίτιδας σε φοιτητές στην Πάτρα: Ανησυχία για το καρναβάλι – Σε πάνω από 3.000 άτομα η χημειοπροφύλαξη

  • Γιάννα Σουλάκη
μηνιγγίτιδα
Την ανησυχία τους για την έξαρση της μηνιγγίτιδας στην Πάτρα διατυπώνουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ και οι λοιμωξιολόγοι.

Οι φοιτητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το επόμενο διάστημα με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, τους εορτασμούς και τον συγχρωτισμό στις πλατείες και τα μπαρ της Πάτρας.

Την επισήμανση έκανε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου με αφορμή το 23ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων που διεξάγεται 7-10 Μαρτίου στην Αθήνα, ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος με αφορμή τα τρία περιστατικά μηνιγγίτιδας Β’ σε φοιτητές, συνέστησε “επαγρύπνηση”.

“Όποιος έχει συμπτώματα πάει στο γιατρό και απομονώνεται. Δεν πάει σε πάρτι και συγκεντρώσεις. Όπως κάναμε και την περίοδο του covid. Είναι απλό”, τόνισε.

Περιέγραψε μάλιστα τα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν κάποιον στον γιατρό, όπως είναι ο πυρετός, ο έντονος πονοκέφαλος, η δυσκαμψία του αυχένα και η φωτοφοβία.

Αναφερόμενος μάλιστα και στο θέμα των εμβολιασμών κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου Β’ με το εμβόλιο, το οποίο είναι υψηλού κόστους και δεν αποζημιώνεται παρά μόνο στα παιδιά υψηλού κινδύνου και από ορισμένα Ασφαλιστικά Ταμεία, ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και υπάρχουν αρκετές θετικές εισηγήσεις αναφορικά με την κάλυψή του από το κράτος σε βρέφη, τα οποία είναι περισσότερο ευάλωτα.

Χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε περισσότερα από 3.000 άτομα

Ιχνηλάτηση επαφών του τελευταίου 20χρονου φοιτητή που νόσησε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο, πραγματοποίησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρέθηκε την Πέμπτη 07/03/24 στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Οι επιστήμονες του Οργανισμού αποφάσισαν να χορηγήσουν εμβόλιο σε πάνω από 30 πολύ στενές επαφές του φοιτητή, ενώ υπάρχουν σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, να διευρυνθεί ο κύκλος των επαφών του 20χρονου στους οποίους θα δοθεί αντιβιοτική χημειοπροφύλαξη.

Οι επιστήμονες δηλαδή, θα αρχίσουν από σήμερα Παρασκευή 08/03/24 τη χορήγηση φαρμάκου στους φοιτητές που βρίσκονται σε κοινά τμήματα με τον 20χρονο, ενώ ο κύκλος θα διευρύνεται σταδιακά και από τη Δευτέρα και μετά, δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν οι επαφές αυτές ακόμη και τα 3 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν, πως ενώ η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας για την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο δεν θεωρούνταν επιβαρυμένη μέχρι σήμερα (το 2023 είχαν σημειωθεί 23 κρούσματα), τα 12 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε μόλις δύο μήνες από την αρχή του έτους, συνιστούν πλέον ανησυχητική έξαρση, η οποία δικαιολογεί να ανοίξει η συζήτηση για την κάλυψη του εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως στα πολύ μικρά παιδιά.

Επιβεβλημένος ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας Β’, λένε οι παιδίατροι

Ο εμβολιασμός κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β -που είναι μεν πιο σπάνιος τύπος αλλά και πιο θανατηφόρος- θεωρείται από τους γιατρούς επιβεβλημένος, όμως, δεν είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα υποχρεωτικών εμβολιασμών και δεν καλύπτεται από το κράτος.

Οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων επισημαίνουν, ωστόσο, πως όσοι φοιτητές στην Πάτρα έχουν την οικονομική δυνατότητα να δώσουν από 80 έως 100 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β’, καλό θα ήταν να εμβολιαστούν.

Γενικότερα το κόστος για τους γονείς είναι σχεδόν απαγορευτικό, καθώς απαιτούνται από 2 έως 3 δόσεις ανάλογα με την ηλικία.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε το iatropedia.gr πριν από λίγο καιρό, το 40% του παιδικού πληθυσμού έχει καλυφθεί εμβολιαστικά από ιδιωτική δαπάνη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη, οι ανθρώπινες ζωές δεν θα πρέπει να μετριούνται με αριθμούς:

“Στην Ελλάδα τα θανατηφόρα περιστατικά ήταν λίγα μέχρι σήμερα και οι εκτιμήσεις λένε ότι το περίπου 40% του παιδικού πληθυσμού έχει καλυφθεί με ιδιωτική δαπάνη και πρωτοβουλία των γονιών κι έτσι έχει δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας. Αυτό βελτιώνει ακόμα παραπάνω τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και το κράτος κρίνει -γιατί έτσι χαράσσονται οι πολιτικές υγείας- ότι τα περιστατικά των θανάτων των παιδιών που θα νοσηλευτούν είναι λίγα και δεν μπορεί να το υποστηρίξει οικονομικά”, τονίζει η παιδίατρος και προσθέτει:

“Φυσικά προτείνουμε και πιέζουμε κάθε φορά το κράτος τα συγκρίσιμα μεγέθη να μην είναι αυστηρώς οικονομικά, καθώς μιλάμε για την απώλεια της ζωής ενός παιδιού, κι είναι ακόμη πιο θλιβερό όχι μόνο για τους γονείς, αλλά για την κοινωνία ολόκληρη. Το κράτος, όμως, έχει τη δική του λογική”, καταλήγει η γιατρός.