Έκλεισε το deal για τις βιταμίνες! Πότε βγαίνουν στα σούπερ μάρκετ

  • Iatropedia
Τελικώς το μη χείρον βέλτιστον φαίνεται ότι θα ισχύσει για τους φαρμακοποιούς μια που όλα δείχνουν ότι αποδέχθηκαν τη διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής στα σούπερ μάρκετ προκειμένου να αποφύγουν άλλα σκληρότερα μέτρα για τον κλάδο που ετοίμαζε η τρόικα. Πότε θα αρχίσει η πώληση βιταμινών και εκτός φαρμακείων

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Παρότι η τρόικα πιέζει να μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% από 23% που είναι σήμερα έως τον Ιούνιο, φαίνεται ότι τελικώς το σενάριο αυτό αποφεύγεται.

Προκειμένου να μη φέρει τον κλάδο απέναντί της η κυβέρνηση πρότεινε μια άλλη πιο συμβιβαστική λύση: να διατεθούν ορισμένα μόνο συμπληρώματα διατροφής και εκτός φαρμακείων, δηλαδή ουσιαστικά στα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση του ποσοστού κέρδους.

Πρόταση που φαίνεται ότι αποδέχεται ο κλάδος για να αποφύγει βέβαια τα χειρότερα. Έτσι από αρχές Σεπτεμβρίου οι καταναλωτές θα βρίσκουν κάποιες βιταμίνες και σε μικρά καταστήματα.

Για το λόγο αυτό θα συσταθεί ειδική επιτροπή του ΕΟΦ προκειμένου να καθορίσει ποια ακριβώς προϊόντα θα είναι αυτά αλλά και ποιες θα πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις πώλησής τους από τα σούπερ μάρκετ.

Ήδη η σχετική υπουργική απόφαση έχει ετοιμασθεί και αναμένεται να προωθηθεί.

Ωστόσο το μέτρο αυτό δε φαίνεται να διαγράφει πλήρως την απαίτηση της τρόικας για περιορισμό του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%.

Πάντως ο κλάδος υποστηρίζει ότι ήδη πολλά φαρμακεία λειτουργούν με ποσοστό κέρδους κοντά ακόμα και κάτω από 15%, αφού πλέον δεν έχουν όλα το ίδιο ποσοστό λόγω rebate (ειδική έκπτωση με βάση το τζίρο) που είναι διαφορετικά από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Στο μεταξύ όμως αύριο συνεδριάζουν τα όργανα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για να καθορισθεί η περαιτέρω στάση του κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν καλλυντικά και βιταμίνες πάνε …σούπερ μάρκετ! Συσπειρώνονται οι φαρμακοποιοί

Η μάχη της…βιταμίνης με την κυβέρνηση

Τα φακελάκια ζουν και βασιλεύουν! Γιατρός -στέλεχος κόμματος στα χέρια της αστυνομίας

Μπλόκο στα νοσοκομεία στις 7 Ιουνίου! Σε κινητοποιήσεις όλοι οι γιατροί

Πόσα ξοδεύει ο ΕΟΠΥΥ για τηλέφωνα και γραφική ύλη;

Σε ποιες χώρες οι άνθρωποι αυτοκτονούν; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ