Έκκληση προς τον ΠΟΥ για διεθνή συμφωνία για την πρόληψη των πανδημιών

  • Ρούλα Τσουλέα
συμφωνία
Την απηύθυναν προς τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ περισσότεροι από 50 πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Περισσότεροι από 50 πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και δεκάδες άλλοι αξιωματούχοι απηύθυναν χθες επείγουσα έκκληση προς τις χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να συνάψουν διεθνή συμφωνία για την πρόληψη των πανδημιών.

Αυτήν την εβδομάδα και την επομένη διεξάγονται συνομιλίες στη Γενεύη για την εξεύρεση κοινού εδάφους, ώστε τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να συμφωνήσουν πριν την Παγκόσμια Σύνοδο Υγείας τον προσεχή Μάιο.

Έπειτα από πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων, όμως, παραμένουν σοβαρά σημεία διαφωνίας ανάμεσα στα μέλη του ΠΟΥ. Οι υπογράφοντες την έκκληση φοβούνται ότι το κείμενο δεν θα είναι εγκαίρως έτοιμο.

«Μία παγκόσμια συμφωνία για τις πανδημίες είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουμε το συλλογικό μας μέλλον», υπογραμμίζουν οι υπογράφοντες, με επικεφαλής τον Gordon Brown, πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας.

«Μόνο μία ισχυρή παγκόσμια συμφωνία κατά των πανδημιών μπορεί να προστατεύσει τις μελλοντικές γενιές από την επανάληψη της κρίσης της COVID-19», τονίζουν.

Η πανδημία «οδήγησε σε εκατομμύρια θανάτους και προκάλεσε γενικευμένη κοινωνική και οικονομική καταστροφή, κυρίως λόγω ανεπαρκούς διεθνούς συνεργασίας», σημειώνουν.

Οι υπογράφοντες είναι πεπεισμένοι ότι αργά ή γρήγορα μπορεί να εμφανιστεί μια νέα πανδημία. Γι’ αυτό τον λόγο προειδοποιούν: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην είμαστε έτοιμοι γι’ αυτήν… Είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθεί μία αποτελεσματική, πολυμερής προσέγγιση για την πρόληψη, την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των πανδημιών».

Τα όρια της παγκόσμιας αλληλεγγύης

Η ιδέα για την διεθνή συμφωνία γεννήθηκε στον απόηχο της πανδημίας της COVID-19. Η συμφωνία που τελεί υπό διαπραγμάτευση έχει ως στόχο να εγγυηθεί:

  • Την καλύτερη προετοιμασία παγκοσμίως και
  • Την πιο δίκαιη ανταπόκριση σε μελλοντικές πανδημίες

Η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός αποκάλυψε τα όρια της παγκόσμιας αλληλεγγύης αμέσως μόλις κυκλοφόρησαν τα πρώτα εμβόλια σε ανεπαρκείς ποσότητες.

Τον Ιανουάριο, ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε πως όλες οι χώρες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα:

  • Να εντοπίζουν και να μοιράζονται πληροφορίες για τους επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς
  • Να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια.

Χαρακτήρισε επίσης «εντελώς ψευδείς» τις πληροφορίες ότι η συμφωνία αυτή θα συνιστά παραχώρηση της κυριαρχίας των κρατών μελών στον ΠΟΥ, παρέχοντάς του την εξουσία να επιβάλλει καραντίνες και εντολές εμβολιασμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock