Εκδήλωση του ΕΚΠΑ για επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση σχετικά με επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες).

Στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τη σημασία των εμβολιασμών για τη Δημόσια Υγεία. Θα γίνει ειδική αναφορά στο θέμα των κρουσμάτων ιλαράς στη χωρά μας, στη σημασία των εμβολιασμών για τον ιό της γρίπης και στα μεταδιδόμενα νοσήματα με ξενιστές (κουνούπια, σκνίπες κ.ά.), με ειδική αναφορά, επίσης, στις ευάλωτες ομάδες, καθώς και στα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά από τους αρμόδιους φορείς.

Πιο συγκεκριμένα σχετικά με τον Ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) θα απαντηθούν ερωτήματα όπως: Τι είναι η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου; Ποια είναι τα συμπτώματα; Πώς μεταδίδεται; Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο; Πώς γίνεται η διάγνωση; Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου; Λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια του αίματος στις επηρεαζόμενες περιοχές; Τι μπορώ να κάνω, γενικότερα, για να αποφύγω τη μόλυνση; Πως μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι; Ποια τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβει η Πολιτεία και πότε; Υπάρχουν χρονικά ορόσημα δράσης π.χ. ψεκασμοί;

Σχετικά με την Ιλαρά θα απαντηθούν ερωτήματα όπως: Τι είναι η ιλαρά; Ποια τα συμπτώματα; Πώς μεταδίδεται;  Αφορά μόνο τα παιδιά; Πως γίνεται η διάγνωση; Πότε εμβολιάζονται τα παιδιά; Πότε οι ενήλικοι; Σε πόσες δόσεις; Υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο; Υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο;

Σχετικά με τη Γρίπη θα απαντηθούν ερωτήματα όπως: Τι είναι η γρίπη και η εποχική γρίπη; Τι είναι το κρυολόγημα; Πώς μεταδίδονται; Ποια τα συμπτώματα; Ποιοι εμβολιάζονται για τη γρίπη; Πότε; Πότε λαμβάνει κανείς αντιϊικα φάρμακα; Πως προφυλάσσω τον εαυτό μου και τους άλλους;

Επίσης θα δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις από τους πλέον ειδικούς σε ερωτήματα όπως: Αξίζει να εμβολιαστώ ή ρισκάρω την υγεία μου ή του παιδιού μου με τον εμβολιασμό; Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να εμβολιάζονται; Υπάρχουν εξειδικευμένες οδηγίες για ειδικές κατηγορίες; Π.χ. άτομα σε ανοσοκαταστολή, παιδιά, δασκάλους και καθηγητές, ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, άτομα υψηλού κινδύνου, ειδικά επαγγέλματα; Πρέπει να ανησυχώ με τα περιστατικά θανάτων που ακούω ότι έχουν καταγραφεί από ΙΔΝ, ιλαρά και γρίπη, κατά καιρούς;

Ημερομηνία: 04/10/2018.

Ώρα: 10.00-13.00 (αρχικώς οι εισηγήσεις-παρουσιάσεις 10 λεπτών από τους εισηγητές και ακολούθως ερωτήματα δημοσιογράφων και κοινού, με σχετική ανοχή χρόνου).

Χώρος: Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» (Πανεπιστημίου 30, ΕΚΠΑ).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.00- 10.15

Α) Εισαγωγή-συντονισμός

1.     Μ.-Α. Δημόπουλος (Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Πρύτανης του ΕΚΠΑ).

2.     Γ. Μπασκόζος (Ιατρός, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας).

3.     Θ. Ρόζενμπεργκ (Αναπλ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ).

Χαιρετισμοί

Χ. Σπηλιοπούλου (Καθηγήτρια και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ).
Χ. Λεμονίδου (Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ).

10.15 – 12.00

Β) Εισηγήσεις

Θ. Γεωργακοπούλου (MD, PhD, MPH, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης ΚΕΕΛΠΝΟ). «Επιδημία Ιλαράς στη χώρα μας, 2017-2018: Επιδημιολογικά δεδομένα, μέτρα πρόληψης & ελέγχου».
Δ. Περβανίδου (Ιατρός ΚΕΕΛΠΝΟ, Υπεύθυνη του Γραφείου Νοσημάτων που μεταδίδονται με Διαβιβαστές). «Ιος του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα: Επιδημιολογικά δεδομένα και δράσεις πρόληψης».
Ξ. Δεδούκου (Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, Γραφείο Προέδρου ΚΕΕΛΠΝΟ). «Εποχική Γρίπη: Επιδημιολογικά Δεδομένα & Δράσεις Δημόσιας Υγείας».
Β. Παπαευαγγέλου, (Καθηγήτρια Παιδιατρικής ― Λοιµωξιολογίας, Διευθύντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο ΑΤΤΙΚΟΝ). «Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα και τρόποι ενίσχυσής της».
Α. Τσακρής (Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ). «Εργαστήριο και εμβολιασμοί».
Π. Μυριανθέας (Καθηγητής Εντατικολογίας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ). «Αντιγριπικός εμβολιασμός και έκβαση ασθενών ΜΕΘ».
Ε. Θηραίος (Γενικός Ιατρός, Δ/ντής ΕΣΥ ― Κέντρο Υγείας Βάρης, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών).  «A) Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. B) H σημασία της ανάγκης εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας».
Γ. Παπαδούλης (Καθηγητής Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας, τέως Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών). «Τα έντομα ως διαβιβαστές παθογόνων στον άνθρωπο».

12.00 – 12.30

Γ) Ερωτήσεις ― Συζήτηση –– Προτάσεις