Εκδήλωση για το κοινό με θέμα την φυματίωση από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

  • Ρούλα Τσουλέα
φυματίωση
Θα διεξαχθεί στις 27 Μαρτίου 2024 στη Θεσσαλονίκη. Η φυματίωση έχει θνητότητα 50% χωρίς θεραπεία.

Ενημερωτική εκδήλωση για την φυματίωση διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, την Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ).

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης (24 Μαρτίου). Απευθύνεται στο κοινό και θα διεξαχθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 (17.30-21.30) στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης. Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών Υγείας για τη νόσο, καθώς και η ενίσχυση της φωνής των ασθενών και των ομάδων υψηλού κινδύνου για την ανάγκη έγκαιρης αναγνώρισής της.

Η φυματίωση είναι ένα νόσημα που μπορεί να προληφθεί και τις περισσότερες φορές να θεραπευτεί. Κάθε χρόνο περισσότερα από 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν από αυτήν. Χωρίς θεραπεία η θνητότητά τους φθάνει το 50%, σύμφωνα με την επιστημονική Ομάδα Εργασίας «Φυματίωση και Λοιμώξεις από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια» της ΕΠΕ.

Αντιθέτως, με την θεραπεία που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το  περίπου 85% των ασθενών θα θεραπευτούν. Δυστυχώς, το 2022 χάθηκαν 1,3 εκατομμύρια ασθενείς από φυματίωση. Το γεγονός αυτό καθιστά τη νόσο δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο από μεταδιδόμενο νόσημα (πρώτη είναι η Covid-19). Είναι επίσης η 13η θανάτου συνολικά.

Εμπόδια στη θεραπεία

Οι θάνατοι από φυματίωση είναι διπλάσιοι από εκείνους που οφείλονται στην HIV/ AIDS λοίμωξη. Στα πλαίσια του στόχου του ΠΟΥ για την εξάλειψη της φυματίωσης μέχρι το 2030, το διάστημα 2015-2022 υπήρξε μείωση κατά 8,7% στην επίπτωση και 19% στον αριθμό των θανάτων από τη νόσο παγκοσμίως. Ωστόσο, παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας διότι:

  • Σε ετήσια βάση, το 10% των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών είναι παιδιά
  • Δεν υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου επαρκής πρόσβαση στη θεραπεία
  • Η ανθεκτική φυματίωση αυξάνεται διαρκώς. Υπολογίζεται ότι το 2022 επιπλέον 410.000 άνθρωποι ανέπτυξαν πολυανθεκτική φυματίωση και μόνο τα 2/5 έλαβαν κατάλληλη θεραπεία, ποσοστό πολύ χαμηλότερο αυτού προ της πανδημίας. Επιπλόεν, τα φάρμακα είναι τοξικά και ακριβά, ενώ ο χειρισμός τους πολύπλοκος.

«Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με τη διοργάνωση της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΑΠΘ έχει ως στόχο να αναδείξει τον διαχρονικό, κοινωνικό και ιστορικό ρόλο της νόσου μέσα από την σανατοριακή εποχή αλλά και να επισημάνει  τον καθοριστικό ρόλο της ειδικότητας του Πνευμονολόγου στη διαχείρισή της από τότε έως και σήμερα. Συγχρόνως θα τιμήσει το ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» για την προσφορά του στον τομέα των πνευμονικών παθήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΕ Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.