ΕΚΑΕ προς ΥΥΚΑ: «Προστατεύστε τις χιλιάδες θέσεις εργασίας- Όχι στους κλειστούς προϋπολογισμούς»

  • Iatropedia
Έκκληση στον υπουργό Υγείας απηύθυνε η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) σχετικά με τις απαραίτητες αλλαγές στον χώρο της Υγείας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΚΑΑ), αλλά και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το φλέγον ζήτημα των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, “που επιβλήθηκαν με ψυχρά λογιστικά κριτήρια αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας» άνοιξαν οι εκπρόσωποι των Κέντρων Αποκατάστασης σε επιστολή που απέστειλαν στον Παναγιώτη Κουρουμπλή… Όπως υποστηρίζουν μάλιστα «οι κλειστοί προϋπολογισμοί βάζουν την Υγεία στο κρεβάτι του Προκρούστη, κόβοντας όχι χρήματα, αλλά υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ”.

Για το 2013 το σύνολο των υποβολών των ΚΑΑ προς τον ΕΟΠΥΥ ξεπέρασαν τα 110 εκατ. ευρώ ενώ η αποζημίωση τους με βάση τους κλειστούς προϋπολογισμούς δεν ξεπέρασε τα 57 εκατ. ευρώ!

Την ίδια ώρα, πρόβλημα είναι ότι για τα Κέντρα Αποκατάστασης- Αποθεραπείας, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν τα 59 εκατ. ευρώ για το 2012 και το 2013, ενώ για το 2014 έχουν δοθεί προκαταβολές μόνο για τους 6 πρώτους μήνες. «Αν σε αυτά τα χρέη προστεθούν και τα ληξιπρόθεσμα των προκάτοχων ταμείων (πριν από το 2012), τότε γίνεται σαφές ότι τα ΚΑΑ βρίσκονται μπροστά σε ένα αδιέξοδο με δραματικές συνέπειες για τους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτά», αναφέρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσεκουρώνουν πάλι τα χρήματα των νοσοκομείων! Πόσο μειώνονται οι προϋπολογισμοί