Ειρήνη Αγαπηδάκη: Συστάσεις για τη σωστή χρήση του νερού μετά τις πλημμύρες

  • Ρούλα Τσουλέα
Αγαπηδάκη
Τι να προσέχουν οι πλημμυροπαθείς με το νερό που πίνουν και με τις εργασίες αποκατάστασης στα σπίτια τους.

Εξαιρετικά προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πλημμυροπαθείς με το νερό που χρησιμοποιούν ακόμα και για τις εργασίες αποκατάστασης. Και αυτό, διότι μπορεί να είναι μολυσμένο και να οδηγήσει στην εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων, δήλωσε η  αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο», είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις», της ΕΡΤ. «Εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κ.λπ. Άρα δεν πρέπει οι πολίτες, ακόμα και αν το παίρνουν από τη θάλασσα (και στη θάλασσα έχουν ξεβραστεί νεκρά ζώα, φερτά υλικά)… να το χρησιμοποιούν για να πλύνουν κομμάτια στο σπίτι τους, για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης».

Η κυρία Αγαπηδάκη υπενθύμισε ότι ακόμα και στις περιοχές όπου έχει επανέλθει η υδροδότηση, το νερό δεν είναι υποχρεωτικώς κατάλληλο. «Στον Βόλο έχει ανακοινώσει και η τοπική αυτοδιοίκηση ότι το νερό δεν είναι για να το πιούν οι άνθρωποι. Ούτε για να πλύνουν το πρόσωπό τους», είπε χαρακτηριστικά.

Το νερό αυτό, όμως, είναι κατάλληλο για να κάνουν εργασίες. «Μπορούν να πλύνουν κομμάτια στο σπίτι τους, να το χρησιμοποιήσουν για τέτοιες εργασίες», συνέχισε. «Για να κάνουν μπάνιο, όμως, πρέπει να το βράζουν πρώτα στους 100 βαθμούς για τρία λεπτά. Μετά να το αφήνουν να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουν».

Αναφερόμενη στη Λάρισα σημείωσε πως «είχε δοθεί στην κυκλοφορία το νερό, γιατί όπως ξέρετε το κέντρο της Λάρισας δεν επλήγη από τις πλημμύρες και έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι. Κάθε μέρα, ανάλογα με την αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης στις διάφορες περιοχές και τα εργαστηριακά αποτελέσματα, θα δίνεται η πρόσβαση στους πολίτες στην υδροδότηση».

Προσοχή και στο εμφιαλωμένο νερό

Η κυρία Αγαπηδάκη πρόσθεσε πως προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πλημμυροπαθείς και με το εμφιαλωμένο νερό. «Αυτό που συστήνουμε σε πρώτη φάση είναι εμφιαλωμένο νερό. Μάλιστα οι πολίτες πρέπει να το καταναλώνουν αφού βεβαιωθούν ότι τα μπουκάλια δεν έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες, ότι δεν έχουν τσακιστεί τα καπάκια», είπε.

Όπως τόνισε, «έχει μεγάλη σημασία το νερό που πίνουμε να είναι ασφαλές. Να πω ότι κάνουμε και εμείς διανομή. Έχουμε μοιράσει τόνους νερού εμφιαλωμένο και συνεχίζουμε κάθε μέρα. Ακριβώς για να εφοδιάσουμε τους πολίτες και να έχουν διαθεσιμότητα για να μπορέσουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους».