Ειρήνη Αγαπηδάκη: Εντατικοποιούνται οι υγειονομικοί έλεγχοι ενόψει των εορτών

  • Ρούλα Τσουλέα
έλεγχοι
Τι αναφέρει εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας. Έλεγχοι και σε πλατφόρμες παραγγελιών, delivery.

Την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων ζητά με εγκύκλιό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Οι έλεγχοι πρέπει να εστιαστούν σε επιχειρήσεις, δραστηριότητες και υπηρεσίες που μπορεί να επηρεάσουν την δημόσια Υγεία.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, οι έλεγχοι πρέπει να διεξαχθούν κατά προτεραιότητα:

  • Στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως παραγωγικές μονάδες στις οποίες γίνεται  επεξεργασία πολλών και σύνθετων προϊόντων, στα ζαχαροπλαστεία, στα αρτοποιεία, στις υπεραγορές τροφίμων.
  • Στις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών, οι οποίες λόγω των ημερών δέχονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων προς αποθήκευση.
  • Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης αυτών είτε εντός των εν λόγω χώρων, είτε εκτός αυτών των χώρων (με διανομή ή απευθείας διάθεση στον καταναλωτή).
  • Στα κρεοπωλεία, στα πρατήρια ζαχαροπλαστικής-άρτου, στα ιχθυοπωλεία, στις κάβες, σε συναφείς επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης ευαλλοίωτων προϊόντων.

Και σε νοσοκομεία, μονάδες, ξενοδοχεία

Αυξημένοι έλεγχοι πρέπει να γίνονται και σε άλλους χώρους που άπτονται της χρήσης τροφίμων, αλλά και παροχής υπηρεσιών όπως:

  • Στους χώρους εστίασης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Στους χώρους παρασκευής και διανομής γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (κοινωνικά συσσίτια, δομές κ.λπ.)
  • Στις υπαίθριες αγορές, στους εορταστικούς πάγκους και λοιπές προσωρινές εγκαταστάσεις διάθεσης  τροφίμων που οργανώνονται προσωρινά λόγω των εορτών.
  • Στις υπαίθριες – λαϊκές αγορές, στα οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.
  • Στις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα, από την αυξημένη ζήτηση και την τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.
  • Στις εγκαταστάσεις των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, τρένων, αεροδρομίων και λιμένων.
  • Στους χώρους αναψυχής, δημοσίων θεαμάτων (θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.).
  • Στα ξενοδοχεία και εν γένει σε όλα τα τουριστικά καταλύματα.
  • Στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών π.χ. κομμωτήρια, κουρεία, κ.λπ.

Τι να προσέξουν

Οι έλεγχοι πρέπει να εστιαστούν πρωτίστως σε ορισμένες κρίσιμες για την δημόσια Υγεία παραμέτρους όπως:

  • Στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής
  • Στην εφαρμογή των μέτρων καθαρισμού, απολύμανσης και εξυγίανσης
  • Στον καλό αερισμό όλων των χώρων της επιχείρησης
  • Στην πιστή εφαρμογή των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής, καθ’ όλη την παραγωγική αλυσίδα

Έλεγχοι και στα delivery

Οι έλεγχοι πρέπει να επεκταθούν και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πώλησης και προσφοράς τροφίμων και ποτών, επισημαίνει η κυρία Αγαπηδάκη. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που λειτουργούν μέσω τηλεφωνικών ή διαδικτυακών πλατφορμών, με την έμφαση να δίνεται:

  • Στη νομιμότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας
  • Στην επάρκεια και καταλληλότητα των χώρων παρασκευής
  • Στον ορθό και πλήρη εξοπλισμό
  • Στην τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής

Επιπλέον, έλεγχοι θα γίνονται και στη διακίνηση γευμάτων μέσω οχημάτων, με έμφαση:

  • Στον χρόνο παράδοσης
  • Στη θερμοκρασία συντήρησης-μεταφοράς
  • Στην καθαριότητα και υγιεινή του μεταφορικού μέσου
  • Στην τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας, όπου απαιτείται

Επειδή, τέλος, πριν και στη διάρκεια των εορτών υπάρχουν αυξημένες ποσότητες αποθηκευμένων πρώτων υλών, πρέπει να γίνουν έλεγχοι που θα αφορούν:

  • Την καταλληλότητα των προϊόντων
  • Την ορθή αποθήκευση (θερμοκρασίες, υγρασία, οργάνωση αποθήκης)
  • Την αποφυγή επιμολύνσεων
  • Την τήρηση των κανόνων ιχνηλασιμότητας

Φωτογραφία: istock