ΕΙΝΑΠ: Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε αίμα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι ελλείψεις σε αίμα βάζουν ειδικά τα καλοκαίρια σε κίνδυνο πολλούς χρόνια και περιστασιακά ασθενείς στην χώρα μας. Η ΕΙΝΑΠ πήρε λοιπόν την πρωτοβουλία να αποστείλει σήμερα προτάσεις στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την εκπαίδευση του πληθυσμού και την καλύτερη οργάνωση στα δημόσια νοσοκομεία. Τίποτα βέβαια δεν μπορεί να γίνει αν δεν ανοίξουν οι αιμοδοσίες που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια...

Διαβάστε παρακάτω την παρέμβαση της ΕΙΝΑΠ:

Στη χώρα μας είναι γνωστό ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζουμε θέμα λόγω των ελλείψεων σε αίμα. Το πρόβλημα οξύνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες και στη διαθεσιμότητα αίματος διαχρονικά.

Τα αίτια είναι πολλαπλά:

·         Σε επίπεδο εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης του πληθυσμού.

·         Σε επίπεδο οργάνωσης λήψης και διάθεσης των οργανωμένων τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία.

Έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη την υποβάθμιση συνολικά των αιμοδοσιών τα τελευταία χρόνια και το κλείσιμο μερικών μονάδων (Νοσοκομείο Πατησίων, αιμοδοσία ΙΚΑ οδού Πειραιώς κ.λπ.) καθώς και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στις αιμοδοσίες που λειτουργούν.

Μαζί με όλους τους συναδέλφους έχουμε αγωνιστεί και έχουμε διεκδικήσει τη λήψη πρακτικών μέτρων από την Πολιτεία και την εκάστοτε πολιτική ηγεσία ώστε να εκλείψει μια για πάντα το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο που αποτελεί ντροπή για την υγεία του ελληνικού λαού και τον πολιτισμό μας.

Δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία το γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες δεν γίνονται εξορμήσεις αιμοδοσίας και το γεγονός ότι την ίδια περίοδο έχουμε αύξηση τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης, την ίδια περίοδο πρέπει να αντιμετωπίζονται και τα προγραμματισμένα περιστατικά.

Εμείς σαν νοσοκομειακοί γιατροί αναδεικνύουμε για ακόμα μία φορά το σοβαρό αυτό θέμα και διεκδικούμε:

Ø  Να ανοίξουν όλες οι αιμοδοσίες που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια.

Ø  Να γίνει άμεση πρόσληψη προσωπικού όλων των κλάδων (γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων, διοικητικών), ώστε να αυξηθούν οι βάρδιες λειτουργίας για τους αιμοδότες και να υπάρχει δυνατότητα πλήρους προγράμματος εξορμήσεων όλο το χρόνο.

Ø  Σύγχρονο εξοπλισμό, επαρκείς χώρους και κάλυψη όλων των αναγκών σε αντιδραστήρια για τις αιμοδοσίες.

Εάν δεν υλοποιηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις, όσες ηρωικές προσπάθειες

και να κάνει το προσωπικό, το πρόβλημα θα υπάρχει.

Οι πρόσφατες υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας για συνολική αναμόρφωση του συστήματος αιμοδοσίας είναι κενό γράμμα στο βαθμό που δεν αλλάζουν κατεύθυνση οι πολιτικές και οι αντιλήψεις που αντιμετωπίζουν ακόμα και το αίμα ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης και συνεχίζουν τη διαδικασία αγοραπωλησίας – εισαγωγών αίματος.

Εμείς, εκτός από τον αγώνα και τη διεκδίκηση, καλούμε όλους τους συναδέλφους να δίνουν σε σταθερή βάση αίμα, δίνοντας το παράδειγμα στον υπόλοιπο πληθυσμό.