ΕΙΝΑΠ: Εδώ και τώρα να ενισχυθούν οι αιμοδοσίες ειδικά ενόψει καλοκαιριού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως ενημερώνει η ΕΙΝΑΠ, κάθε χρόνο χρειαζόμαστε στη χώρα μας 600.000 μονάδες αίματος για μετάγγιση για όλες τις ανάγκες (χειρουργεία, αιμορραγίες, μεσογειακή αναιμία κ.λπ.). Το 60% με 70% των μονάδων αίματος προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, το 30% με 35% από εθελοντές αιμοδότες και συλλόγους και το 5% εισάγεται κυρίως από την Ελβετία. Το χαμηλό ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών δείχνει και την κουλτούρα που έχουμε αναπτύξει ως Πολιτεία και κοινωνία για το μέγα ζήτημα της αλληλεγγύης.

 

Εκτός όμως από τη μειωμένη κοινωνική ευαισθησία υπάρχει και εντονότατη κρατική αδιαφορία σε σχέση με τις αιμοδοσίες.

Το 2013 καταργήθηκαν τρεις μεγάλες αιμοδοσίες με την κατάργηση τριών νοσοκομείων:
-Στο 1ο Θεραπευτήριο του Ι.Κ.Α.
-Στο 3ο Θεραπευτήριο του Ι.Κ.Α.
-Στο νοσοκομείο ΠΑΤΗΣΙΩΝ.

Ταυτόχρονα, σημαντική είναι η υπολειτουργία της αιμοδοσίας του ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ μετά την υποβάθμιση του νοσοκομείου και τη συγχώνευσή του με το ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ.

Δείτε τι σχολιάζει η ΕΙΝΑΠ:

Οι αιμοδοσίες που υπάρχουν στα κρατικά νοσοκομεία έχουν τεράστια έλλειψη προσωπικού, χώρων αλλά και τεχνολογικού εξοπλισμού. Έχουν μετονομαστεί σε σταθμούς αιμοδοσίας από κέντρα αιμοδοσίας που ήταν, μιας και το κέντρο λειτουργεί στο Τατόι μετά από αδράνεια πολλών ετών.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού όλων των κλάδων σε πολλές αιμοδοσίες έχει καταργηθεί η απογευματινή βάρδια, που στερεί τη χρονική δυνατότητα πρόσβασης στους αιμοδότες, ενώ σε άλλες αιμοδοσίες έχει καταργηθεί για τον ίδιο λόγο η βάρδια του Σαββάτου και της Κυριακής, που θα έδινε ευχέρεια στον κάθε εργαζόμενο να γίνει αιμοδότης.

Σημειώνουμε ότι όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια προμηθεύονται για τις ανάγκες τους μονάδες αίματος από τα δημόσια νοσοκομεία εντελώς δωρεάν και προφανώς όλο τον αναγκαίο εργαστηριακό έλεγχο που γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία τον χρεώνουν στον ασθενή ή στον ασφαλιστικό του φορέα.

Σε αυτό το εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας είναι τεράστια υποκρισία να ισχυρίζονται κάποιοι ότι και η αιμοδοσία δεν εμπίπτει στους κανόνες κόστους-οφέλους.

Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να ενισχύσει τις αιμοδοσίες πρέπει άμεσα να προσλάβει μόνιμο προσωπικό (γιατρούς, τεχνολόγους, νοσηλευτές) για να στελεχωθούν όλες οι αιμοδοσίες και να ανοίξουν και αυτές που έκλεισαν. Διαφορετικά, θα μείνουμε μόνο σε κάποιες διαφημίσεις που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και προπαγανδίζουν την ανάγκη της εθελοντικής αιμοδοσίας.