Είναι επίσημο! Νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο Καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης

  • Γιάννα Σουλάκη
Ζαούτης
"O Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συναντήθηκε σήμερα με τον Καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου του ΕΟΔΥ", αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Επιβεβαιώθηκε η φήμη που κυκλοφορούσε από το πρωί για την τοποθέτηση του Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλή Ζαούτη στη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ, που βρέθηκε κενή μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του στην οδό Αριστοτέλους με τον Καθηγητή κ. Ζαούτη, στον οποίο πρότεινε τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ και ο ίδιος την αποδέχθηκε.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοκλής Ζαούτης βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όλο το διάστημα της πανδημίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, βρισκόταν στο πλευρό του γενικού γραμματέα Ιωάννη Κωτσιόπουλου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη βόρεια Ελλάδα, με σκοπό την κατάρτιση ανασχεδιασμού για την καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Στις αρχές καλοκαιριού μάλιστα, του έγινε πρόταση από την Ακαδημία Αθηνών να επιστρέψει από τις ΗΠΑ όπου ζει τα τελευταία χρόνια και να πάρει έδρα στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, πρόταση που ο ίδιος αποδέχθηκε.

 Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Ο Θεοκλής Ζαούτης, MD, MSCE, PhD είναι Καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό ΠανεπιστήμιοΑθηνών και Οµότιµος Καθηγητής Επιδηµιολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστηµίου της Pennsylvania και στο Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP), όπου διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Λοιμώξεων από το 2014 έως το 2018.

Έλαβε το μεγαλύτερο µέρος της ιατρικής του εκπαίδευσης στις Ηνωµένες Πολιτείες, µε εξαίρεση το διδακτορικό του, το οποίο ολοκλήρωσε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2015 ήταν ένας από τους δύο φιναλίστ για τη θέση του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Είναι Σύμβουλος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την Πρωτοβουλία «Υποστήριξη του Τομέα Υγείας της Ελλάδας», που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018, καθώς και Σύμβουλος στο Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη στην Ελλάδα, ιδιότητα την οποία υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας στην ανάπτυξη κλινικών κατευθυντήριων γραµµών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συνταγογράφησης πρωτοκόλλων για οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 είναι µέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, του Υπουργείου Υγείας.

Από το 2018 είναι Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιδρύματος Penta, ενός από τους κορυφαίους Οργανισµούς στην Ευρώπη, που διεξάγει έρευνα για τις παιδιατρικές λοιµώξεις.

Στις Ηνωµένες Πολιτείες κατέχει τη θέση του Προέδρου του Ειδικού Τµήµατος Παιδιατρικής της Οµάδας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) για την Αντιµικροβιακή Διαχείριση.

Είναι Μέλος του Επιστηµονικού Συµβουλίου για την Καταπολέµηση της Μικροβιακής Αντοχής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (CDC) και Μέλος της Επιτροπής για τις Λοιμώδεις Νόσους (The Red Book Committee) της Αµερικανικής Ακαδηµίας Παιδιατρικής (AAP).

Έχει περισσότερες από 270 επιστηµονικά αξιολογηµένες δηµοσιεύσεις, τις περισσότερες στον τοµέα των παιδιατρικών λοιµώξεων, µε επίκεντρο τις νοσοκοµειακές λοιµώξεις, την αντιµικροβιακή χρήση και αντοχή και τον εµβολιασµό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν