«Εικονική βιοψία» καταργεί το νυστέρι

  • Iatropedia newsroom
δερματολογική εξέταση σπίλων
Ερευνητές του Στάνφορντ, βασιζόμενοι στην ήδη υπάρχουσα τεχνολογία OCT, αναπτύσσουν νέα μέθοδο επιτόπιας βιοψίας χωρίς χειρουργική εκτομή

Μέχρι σήμερα, αν ένας σπίλος δείχνει ύποπτος ή όταν υπάρχουν αμφιβολίες για μια δερματική βλάβη συχνά η μόνη λύση είναι το νυστέρι, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει βιοψία. Ωστόσο, μία νέα, μη επεμβατική «εικονική βιοψία» θα μπορούσε σύντομα να δώσει τη δυνατότητα στους γιατρούς να «σκανάρουν» το σημείο για να προσδιορίζουν εάν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα, αναφέρουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ.

Η νέα μέθοδος, η οποία μετρά το πώς τα κύματα φωτός από ένα λέιζερ αναπηδούν όταν χτυπούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο στον ανθρώπινο ιστό, λειτουργεί περίπου όπως το υπερηχογράφημα, το οποίο όμως χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να οπτικοποιήσει ένα όργανο, ανέφεραν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι, εκτός από τη δερματολογία, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και στη διάγνωση του καρκίνου. Οι χειρουργοί θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να τη χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων στον καρκίνο του μαστού για να βεβαιωθούν ότι έχουν αφαιρέσει όλο τον όγκο, αντί να περιμένουν από έναν παθολόγο να αναλύσει τον ιστό αργότερα.

Η «εικονική βιοψία» στηρίζεται σε μια τεχνολογία που ονομάζεται οπτική τομογραφία συνοχής (OCT).

Οι τομογραφίες OCT χρησιμοποιούνται συνήθως από τους οφθαλμίατρους για να εξετάζουν το πίσω μέρος του ματιού, αλλά η επιστημονική ομάδα του Στάνφορντ βελτίωσε τις τομογραφίες έτσι ώστε να λειτουργούν και σε άλλα όργανα.

Το καλύτερο υλικό, οι νέες μέθοδοι επεξεργασίας και η τεχνητή νοημοσύνη συνέβαλαν στη μετατροπή της τομογραφίας OCT σε μια καλύτερη, πιο χρήσιμη τεχνική απεικόνισης.

Με τη νέα αυτή τεχνολογία, οι δερματολόγοι δεν θα χρειάζεται να περιμένουν για να δουν εάν ένα ασυνήθιστο σημείο στο δέρμα ενός ατόμου θα μεγαλώσει ή θα αλλάξει για να προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση, λέει ο επικεφαλής ερευνητής Adam de la Zerda, αναπληρωτής καθηγητής Δομικής Βιολογίας στο Στάνφορντ.

«Φανταστείτε αν μπορούσαμε να δώσουμε στους γιατρούς τη δυνατότητα, ακριβώς εκεί που βρίσκονται στο δωμάτιο με τον ασθενή, να βγάλουν μία κάμερα OCT και, αντί να κάνουν τομές στον ασθενή σε δεκάδες σημεία, να δουν τα κύτταρα μέσα σε κάθε σπίλο», ανέφερε ο de la Zerda.

Παρόμοια οφέλη θα μπορούσαν να προκύψουν και στις χειρουργικές επεμβάσεις για τον καρκίνο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι περίπου το 20% των ασθενών με καρκίνο του μαστού χρειάζονται μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση, επειδή η πρώτη δεν αφαίρεσε εντελώς τον καρκίνο. Οι εικόνες OCT που παράγονται στο χειρουργείο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίζουν καρκινικά κύτταρα που τους ξέφυγαν και να αποφεύγουν πρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου στο περιοδικό Science Advances.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανησυχητικά στοιχεία για τη σωματική δραστηριότητα και τις συνήθειες των παιδιών στην Ελλάδα

Η τελειομανία είναι παγίδα – Δείτε πώς να ξεφύγετε

Πως θα καταλάβετε αν τρώτε πολύ γρήγορα το φαγητό σας