Έγινε η συνάντηση ΠΟΕΔΗΝ – Κικίλια: Τι επώθηκε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΠΟΕΔΗΝ
Την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), δέχτηκε χθες στο γραφείο του, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στη συνάντηση κατατέθηκε από πλευράς ΠΟΕΔΗΝ υπόμνημα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, για τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Ο κ. Κικίλιας παρέλαβε το υπόμνημα και ζήτησε από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να συμβάλλει από πλευράς της, μέσω της συστηματικής επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των Δημοσίων Νοσοκομείων της χώρας.

Το υπόμνημα που κατέθεσε η ΠΟΕΔΗΝ στον υπ. Υγείας, Βασίλη Κικίλια:

Τι αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ για τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση:

Αναλύσαμε τις προτεραιότητες στις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει (στελέχωση, χρηματοδότηση). Διατυπώσαμε τη ριζική μας διαφωνία για την είσοδο του Ιδιωτικού τομέα στα Δημόσια Νοσοκομεία με τη μορφή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, στην εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς επίσης την κάθετη αντίθεση στην επιστροφή των εργολάβων στα Νοσοκομεία που εκμεταλλευόταν στο έπακρο τους εργαζόμενους και στοίχιζαν πολύ περισσότερα στο Δημόσιο.

Ζητήσαμε την άμεση απομάκρυνση των Διοικητών που έχουν προκαλέσει με τις πράξεις τους (πχ Ζάκυνθος, Νίκαια).

Ζητήσαμε τη σύγκλιση των Δημόσιων δαπανών υγείας με το μέσο όρο της Ευρώπης, την ανανέωση συμβάσεων του προσωπικού που υπηρετούν με ελαστικές μορφές απασχόλησης καθ’ ότι αν φύγουν με τη λήξη των συμβάσεων θα καταρρεύσουν τα Νοσοκομεία.

Ζητήσαμε άμεσα την παρέμβαση για διόρθωση της λειτουργίας των ΤΕΠ ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ασθενών, καλύτερα μέτρα φύλαξης για να μην είναι έρμαια οι εργαζόμενοι σε κάθε επισκέπτη του Νοσοκομείου που επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά. Την άμεση λειτουργία των 150 κλινών ΜΕΘ που είναι έτοιμες να λειτουργήσουν και είναι κλειστές. Τις επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές γιατί δεν είναι καθόλου υπερβολή ότι πέφτουν οι τοίχοι στα κεφάλια ασθενών και προσωπικού. Την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Την άμεση ανάγκη πρόσληψης πολύ περισσότερου μόνιμου προσωπικού απ’ ότι ανακοινώθηκε που θα καλύψει σταδιακά τη μείωση του προσωπικού κατά 25.000 που συνέβη τα τελευταία δέκα χρόνια.

Είπαμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την στελέχωση των Νοσοκομείων με Τραυματιοφορείς που κάποια έχουν τελείως αποδυναμωθεί γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση ρουσφετολογικά μετέταξε στους Δήμους 527 Τραυματιοφορείς πρώην Σχολικούς Φύλακες.

Ο Υπουργός είπε ότι θέλει τη συνεργασία μας, να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία. Θα εξετάσει το Υπόμνημα  και σύντομα θα είναι σε θέση να μας απαντήσει επί των ζητημάτων που θέτουμε.

Προτίθεται να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στη Δημόσια υγεία.  Για την εγκατάσταση Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από τον Ιδιωτικό τομέα στα Νοσοκομεία είπε ότι πρώτα θα προσπαθήσει να στελεχώσει τα εργαστήρια προκειμένου να έχουν και δεύτερη και τρίτη βάρδια και μετά θα δει τι θα κάνει με τον ιδιωτικό τομέα.

Για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες είπε θα συνεχιστούν οι συμβάσεις εργασίας και σύντομα θα μας ενημερώσει για τη θέση του Υπουργείου σε αυτό το ζήτημα. Για την ανανέωση των συμβάσεων του εκτάκτου προσωπικού με ελαστικές μορφές απασχόλησης μας είπε ότι δεν έχει καταλήξει σε πρόταση.

Συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρχει αξιόπιστο πληροφοριακό σύστημα για την κατάσταση του συστήματος.  Είπε επίσης ότι θα γίνουν παρεμβάσεις για τη διόρθωση της κατάστασης του συστήματος (ΤΕΠ, ΜΕΘ κλπ).

Μάλιστα στα πρώτα ζητήματα που ανέδειξε η ΠΟΕΔΗΝ (Άρτα, Λήμνος, Σάμος κ.α.) μας είπε ότι  άμεσα έδωσε λύση.