Εφηβική παχυσαρκία και υπέρταση πάνε μαζί

  • Iatropedia
Νέα εκτενής έρευνα δείχνει ισχυρό δεσμό του δείκτη μάζας σώματος εφήβων και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, τονίζοντας τις ανησυχητικές επιπλοκές της αυξανόμενης διεθνώς εφηβικής παχυσαρκίας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης ευρείας κλίμακας που διεξήγαγε ομάδα Ισραηλινών ερευνητών του Τμήματος Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Τελ Αβίβ και δημοσιεύονται στην επιθεώρηση American Journal of Hypertension, η σχέση δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) και υπέρτασης είναι γεγονός και εμφανίζεται περισσότερο στο γυναικείο φύλο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν μετά την ανάλυση 715.000 νεαρών ατόμων ηλικίας 16-20 ετών και των δύο φύλων που εκρίθησαν ικανά για στρατιωτική υπηρεσία, διαπιστώνοντας μάλιστα αυξητική τάση της σχέσης ΒΜΙ και υψηλής πίεσης με την πάροδο των ετών.

Όπως έδειξε η σχετική έρευνα, από το 13,2% που ήταν το ποσοστό των υπέρβαρων εφήβων το 1998, δεκατρία χρόνια αργότερα οι υπέρβαροι ανήλθαν στο 21% ενώ παρόμοια αύξηση σημειώθηκε και στα ποσοστά όσων βρέθηκαν με υψηλή πίεση: 7-28% στα αγόρια και 2-12% στις κοπέλες. Οι ερευνητές δεν ασχολήθηκαν με τα αίτια που κρύβονται πίσω από τα υψηλά ποσοστά στις τελευταίες, αποδίδοντάς το ενδεχομένως σε ορμονικούς παράγοντες.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Γιαρόν Αρμπελ επισημαίνει ότι η παιδική/εφηβική παχυσαρκία είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Τα παχύσαρκα παιδιά μεγαλώνουν με μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες και κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη Τύπου 2, εγκεφαλικό , καρκίνο ή οστεοαρθρίτιδα, τονίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί να επιλέξω τη μεσογειακή διατροφή;