ΕΕ: Τελεσίγραφο από τις μεγάλες φαρμακευτικές για να μην αποσύρουν τις επενδύσεις τους

Κοινή επιστολή με την οποία ζητούν να ληφθούν «τολμηρά μέτρα» για το φάρμακο στην Ευρώπη, ειδάλλως είναι ορατός ο κίνδυνος να φύγουν σε τρίτες χώρες επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, απέστειλαν 32 πρόεδροι φαρμακευτικών εταιρειών στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι των Pfizer, Eli Lilly, AstraZeneca, Sanofi, Novo Nordisk, Roche, Merck, GSK, Servier, Ipsen και άλλων μεγάλων και μεσαίων φαρμακευτικών εταιρειών.
Σε αυτήν υπόσχονται να αυξήσουν το μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς, που αντιπροσωπεύει σήμερα το 22,7% στις παγκόσμιες πωλήσεις. Υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα ληφθούν μέτρα για το φάρμακο στην Ευρώπη.
Χωρίς αυτά, «σε τρεις μήνες από σήμερα, προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 16,5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να μεταφερθούν εκτός Ευρώπης», προειδοποιούν.
Η επιστολή εστάλη στον απόηχο της εκπεφρασμένης πρόθεσης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στα φάρμακα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δασμοί αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής του. Και αυτό διότι έχει ως στόχο να αυξηθεί η βιομηχανική παραγωγή επί αμερικανικού εδάφους.
Την επιστολή των 32 ανωτάτων στελεχών αποκάλυψε το Euractiv και στη συνέχεια η γαλλική Les Echos.
Τι ζητούν
Οι φαρμακευτικοί κολοσσοί ζητούν μία ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά «που προσελκύει, αξιολογεί ορθά και ανταμείβει την καινοτομία».
Όπως αναφέρουν, υπό τις παρούσες συνθήκες «η συνέχιση των εμπορικών εντάσεων θα επιταχύνει περαιτέρω τη μείωση των επενδύσεων στην Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) και την παραγωγή στην ΕΕ».
Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει κατ’ αρχάς να γίνει αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής των φαρμάκων στην Ευρώπη. Η πολιτική αυτή είναι λιγότερο ευνοϊκή από αυτήν που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, αναφέρουν. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές φαρμάκων στις ΗΠΑ είναι κατά μέσον όρο διπλάσιες απ’ ό,τι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Απαραίτητη είναι επίσης η αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου, συνεχίζουν. Μεταξύ άλλων πρέπει να συντομεύσει η διαδικασία για τις κλινικές δοκιμές, που απαιτεί να διεξάγονται μελέτες σε πολλές χώρες ταυτοχρόνως.
Στην επιστολή τους, οι εταιρείες ζητούν ακόμα να αυξηθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ούτως ώστε να επιταχυνθεί η έγκριση καινοτόμων θεραπειών.
Ζητούν επίσης από τις Βρυξέλλες «να αναστείλουν και να επανεξετάσουν την εφαρμογή» οδηγίας για την επεξεργασία των λυμάτων. Η οδηγία προβλέπει βελτιώσεις στην επεξεργασία τους πριν απορριφθούν στο περιβάλλον, αλλά το κόστος θα επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Οι εταιρείες προσθέτουν στην επιστολή τους ότι εδώ και μία δεκαετία έχουν επωμιστεί εξ ολοκλήρου το αυξανόμενο κόστος που σχετίζεται με τα καινοτόμα φάρμακα. Και εκφράζουν την ελπίδα ότι τις ερχόμενες εβδομάδες «θα συνεργασθούμε μαζί για να εξασφαλίσουμε ότι αυτές οι προτάσεις θα γίνουν πραγματικότητα, προς όφελος των ασθενών της Ευρώπης και της οικονομικής ανάπτυξης».
Αυξάνουν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ
Τα φαρμακευτικά προϊόντα προς το παρόν δεν έχουν επιβαρυνθεί με πρόσθετους δασμούς από τις ΗΠΑ. Η σχετική διαδικασία, όμως, έχει ήδη αρχίσει.
Διαβάστε ακόμα ΗΠΑ: Άρχισαν οι διαδικασίες για την επιβολή δασμών στα φαρμακευτικά προϊόντα
Έτσι, αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες ανακοίνωσαν προσφάτως επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγής στις ΗΠΑ. Η Eli Lilly, λ.χ., θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Johnson & Johnson θα επενδύσει 55 δισ. δολάρια την επόμενη τετραετία.
Διαβάστε ακόμα Ιατροφαρμακευτικά προϊόντα: Πάνω από 313 δισ. ευρώ οι εξαγωγές της ΕΕ το 2024
Αντίστοιχα, η Merck επένδυσε 1 δισ. δολάρια σε εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων στη Βόρεια Καρολίνα. Και ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός Novartis ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα επενδύσει 23 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ τα επόμενα πέντε χρόνια.
Την περασμένη εβδομάδα, οι φαρμακευτικές εταιρείες προειδοποίησαν την κυρία φον ντερ Λάιεν ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα επιταχύνουν την μετάβασή τους προς τις ΗΠΑ και μακριά από την Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ αποτελούν την μεγαλύτερη αγορά φαρμάκων των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών. ΗΠΑ και ΕΕ έχουν αλληλένδετες αλυσίδες παροχής φαρμάκων. Οι εξαγωγές ιατροφαρμακευτικών προϊόντων της ΕΕ προς τις ΗΠΑ πλησίασαν τα 120 δισ. ευρώ. Οι δε εισαγωγείς της ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες άγγιξαν τα 46 δισ. ευρώ.
Φωτογραφία: iStock