ECDC: Πόσο κινδυνεύουμε από τη γρίπη των πτηνών

  • Iatropedia newsroom
γρίπη των πτηνών
Μεταξύ 2 Σεπτεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου 2023, κρούσματα της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών A(H5) αναφέρθηκαν σε 23 χώρες στην Ευρώπη

Χαμηλό κίνδυνο μόλυνσης από ιούς της γρίπης των πτηνών H5 «βλέπει» το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει, ο κίνδυνος μόλυνσης από τους υψηλής παθογονικότητας ιούς της γρίπης των πτηνών H5 που κυκλοφορούν σήμερα στην Ευρώπη παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό σε ΕΕ/ΕΟΧ και χαμηλός έως μέτριος για τα άτομα που είναι εκτεθειμένα λόγω επαγγέλματος ή άλλου λόγου σε μολυσμένα πτηνά ή θηλαστικά (άγρια ή εξημερωμένα).

Μεταξύ 2 Σεπτεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου 2023, κρούσματα της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών A(H5) αναφέρθηκαν σε οικόσιτα (88) και άγρια (175) πτηνά σε 23 χώρες στην Ευρώπη.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η αύξηση του αριθμού των ανιχνεύσεων ιού της γρίπης των πτηνών στα υδρόβια πτηνά έχει καθυστερήσει, πιθανώς λόγω μεταγενέστερης έναρξης της φθινοπωρινής μετανάστευσης πολλών άγριων πτηνών.

Το είδος που παρουσίασε την πιο συχνή προσβολή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναφοράς ήταν οι κοινοί γερανοί, με περιστατικά θνησιμότητας να περιγράφονται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Τα περισσότερα κρούσματα γρίπης των πτηνών που αναφέρθηκαν στα πουλερικά ήταν πρωτογενή κρούσματα μετά την εισαγωγή του ιού από άγρια πτηνά, με εξαίρεση την Ουγγαρία, όπου σημειώθηκε και δευτερογενής εξάπλωση.

Οι ιοί γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη ανήκαν σε έντεκα διαφορετικούς γονότυπους, επτά από τους οποίους ήταν νέοι.

Σύμφωνα με το ECDC, οι ανθρώπινες λοιμώξεις από τη γρίπη των πτηνών εξακολουθούν να είναι σπάνιες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η απότομη αύξηση των ανιχνεύσεων του ιού της γρίπης των πτηνών σε υδρόβια πτηνά που παρατηρείται από τα τέλη του του Οκτωβρίου και μετά, κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών τόσο της Βαλτικής όσο και της Μαύρης Θάλασσας/Μεσογείου, οδών, είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων του ιού στο περιβάλλον, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των ανιχνεύσεων του ιού σε άγρια πτηνά, πουλερικά και θηλαστικά. Είναι πολύ νωρίς, ωστόσο, για να προβλεφθεί πώς θα κινηθεί ο ιός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αν θα υπάρξει κάποια μείωση λόγω ανάπτυξη κάποιου επιπέδου ανοσίας σε είδη άγριων πτηνών που είχαν προσβληθεί στο παρελθόν.

Σε συνάρτηση με την αύξηση των ανιχνεύσεων του ιού σε άγρια πτηνά, υπάρχει συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στα πουλερικά, με τα περισσότερα κρούσματα να είναι στο τέλος της περιόδου αναφοράς. Αν επιβεβαιωθούν και φέτος οι τάσεις που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια, τους επόμενους μήνες αναμένεται μέτριος έως υψηλός κίνδυνος εισβολής σε πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχεδόν 1.500% πάνω οι κλήσεις σε κέντρα δηλητηριάσεων για ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους

Το σύμπτωμα που προειδοποιεί για άνοια όταν ανεβαίνετε τις σκάλες

Θα αρρωστήσουμε αν βγούμε έξω με βρεγμένα μαλλιά;