ECDC – Ευρώπη: «Φουντώνει» η εποχική γρίπη σε πολλές χώρες – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
γρίπη
Νέα στοιχεία που δείχνουν ταχεία άνοδο της επιδημίας της εποχικής γρίπης ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει προς το παρόν χαμηλή γεγονός το οποίο ενδέχεται να οφείλεται και στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από τις ευπαθείς ομάδες να προχωρήσουν ταχύτατα στον εμβολιασμό τους.

Σημαντική εξάπλωση της γρίπης και των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής καταγράφει το Ευρωπαϊκό CDC και η εβδομαδιαία επισκόπηση της γρίπης για την εβδομάδα 41/2022 (10-16 Οκτωβρίου 2022).

Συγκεκριμένα, στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία) αναφέρθηκε σημαντική διασπορά, ενώ και το Καζακστάν σημείωσε εκτεταμένη δραστηριότητα του ιού.

Δείτε επίσης: Αντιγριπικός Εμβολιασμός 2022: Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος με όλες τις λεπτομέρειες – Δείτε τις συστάσεις

Τα συνολικά ποσοστά των ατόμων που απευθύνθηκαν στην πρωτοβάθμια φροντίδα με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και βρέθηκαν θετικά τελικά στον ιό της γρίπης αυξήθηκαν σε 4%, από 3% την προηγούμενη εβδομάδα καταγραφής.

Ωστόσο τα ποσοστά αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το όριο της επιδημίας, που έχει οριστεί στο 10%.

Αναλυτικότερα, από τις 41 χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν συστήματα επιτήρησης της γρίπης, οι 20 δήλωσαν ότι δεν καταγράφουν γενικευμένη δραστηριότητα γρίπης, 17 ανέφεραν σποραδική εξάπλωση, 2 περιφερειακή εξάπλωση (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία), 1 ανέφερε εκτεταμένη δραστηριότητα (Καζακστάν) και 1 κατέγραψε υψηλή δραστηριότητα και τοπική εξάπλωση (Μάλτα).

Στη Γερμανία τα ποσοστά θετικότητας ξεπερνούν, ωστόσο το όριο συναγερμού του 10%, καθώς  το 13% των ατόμων με συμπτώματα που υποβάλλονται σε εξέταση για τον ιό της γρίπης, αποδεικνύονται θετικά στον ιό.

Αποτελεί και τη μόνη χώρα που ανέφερε δραστηριότητα εποχικής γρίπης άνω του 10%.

Όσο για το ποιοι υπότυποι της γρίπης ανιχνεύθηκαν σε ασθενείς που είχαν εργαστηριακή επιβεβαίωση; Εντοπίστηκαν κρούσματα τόσο από τη γρίπη τύπου Α όσο και τη γρίπη τύπου Β.

Ελλάδα: Ποια η δραστηριότητα της γρίπης

Στη χώρα μας καταγράφηκε ξαφνική και μη αναμενόμενη έξαρση της γρίπης στα τέλη του καλοκαιριού και συγκεκριμένα από τα τέλη Αυγούστου έως και τον Σεπτέμβριο, κυρίως στις Κυκλάδες και περισσότερο ανάμεσα σε νεαρούς ενήλικες. Το γεγονός θορύβησε τις υγειονομικές αρχές.

Στη συνέχεια, όμως, κι ενώ πολλοί επιστήμονες περίμεναν την έλευση της γρίπης νωρίτερα από την αναμενόμενη εποχή -η οποία φυσιολογικά εκτείνεται από τα τέλη Δεκεμβρίου, έως τον Μάρτιο- τα κρούσματα μειώθηκαν δραματικά.

Σήμερα και σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης (10 έως 16 Οκτωβρίου), από τα 32 κλινικά δείγματα που εξετάστηκαν σε 7 Νοσοκομεία και Δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε όλη τη χώρα, προέκυψε μόλις ένα θετικό στον ιό της γρίπης περιστατικό.

Πρόκειται για στέλεχος της γρίπης Η1Ν1.

Γιατί ανησυχούν φέτος οι γιατροί

Οι εποχικές ιώσεις και η γρίπη, ωστόσο, δεν αποκλείεται και στη χώρα μας να εμφανίσουν μεγάλη έξαρση τις επόμενες εβδομάδες.

Εδώ και δύο χρόνια είχαν εξαφανιστεί εντελώς, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε αναπτύξει καμία ανοσία απέναντι στη γρίπη και στις εποχικές ιώσεις.

Έτσι, δεν αποκλείεται -όπως λένε οι ειδικοί- αυτό να κάνει τους αδύναμους οργανισμούς και τα άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό, ιδιαίτερα ευάλωτα στη βαριά νόσηση, ακόμη στην πιο απλή ίωση.

Ωστόσο, η πιθανότητα ταυτόχρονης επιδημίας γρίπης και κορονοϊού δεν είναι πιθανό σενάριο. Το μοτίβο που επικράτησε  στο νότιο ημισφαίριο -στο οποίο προηγήθηκε ο χειμώνας τους προηγούμενους μήνες- είναι τα κύματα της γρίπης να εναλλάσσονται με αυτά της Covid-19.

Δείτε επίσης: Σουρβίνος – Τζανάκης για παραλλαγή ΒQ.1: Ανήσυχοι από την ταχύτητα εμφάνισης στην Ελλάδα «Θα έχουμε πολλές επαναμολύνσεις» 

Κι αυτό καθώς έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες πως οι δύο ιοί δεν συμβιώνουν ταυτόχρονα, αλλά αλληλοεξουδετερώνονται.

Το γιατί δεν το γνωρίζουν ακόμα, όπως λένε οι επιδημιολόγοι. Ωστόσο, στην Αυστραλία το πικ της Όμικρον διακόπηκε από τη διασπορά της γρίπης και στη συνέχεια η γρίπη κόπασε, όταν αυξήθηκε πάλι η Όμικρον.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ωστόσο, στην πιθανότητα εναλλασσόμενων κυμάτων γρίπης – Covid είναι να επιβαρυνθούν ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, αλλά να πιεστεί επιπλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Άλλωστε το ΕΣΥ έχει αρχίζει να “γεμίζει” ξανά, ενώ το προσωπικό δεν έχει άλλες αντοχές μετά από τρία χρόνια πανδημίας.

Οι γιατροί συμβουλεύουν ηλικιωμένους, υπερήλικες, παιδιά, άτομα με υποκείμενα νοσήματα και υγειονομικούς (δείτε ΕΔΩ) να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ στον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της γρίπης.

Να σημειωθεί, επίσης, πως στα ράφια των φαρμακείων της χώρας μας πωλούνται ήδη τα πρώτα διπλά τεστ που παρέχουν διάγνωση, τόσο για τον κορονοϊό όσο και για την γρίπη Α και Β.

Ουσιαστικά πρόκειται για self test, τα οποία οι πολίτες αγοράζουν για χρήση στο σπίτι.

Δείτε επίσης: Διπλά self test για κορονοϊό και γρίπη: Έφτασαν και στην Ελλάδα

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1 – 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2 – 7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.