Κορονοϊός: Γεμίζουν τα νοσοκομεία – 1.484 ασθενείς σε απλές κλίνες και 102 σε ΜΕΘ COVID

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Παρά την παράταση της καλοκαιρίας που έφερε ελαφρά κάμψη την τελευταία εβδομάδα σε κρούσματα και νοσηλείες, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών αργά και σταθερά αυξάνεται, ενώ αντίθετα οι νοσηλείες παιδιών στις Παιδιατρικές Κλινικές είναι λιγότερες από κάθε άλλη φορά. Η ΠΟΕΔΗΝ, ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη αύξηση δύο επιδημιών τις επόμενες εβδομάδες: της Covid-19, αλλά και της γρίπης.

Σε απλές κλίνες Covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας νοσηλεύονταν μέχρι εχθές 25/10 το βράδυ, 1.484 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ επιπλέον 102 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι αριθμοί αυτοί έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες 20 ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Πιο συγκεκριμένα:

  • χθες Τρίτη 25/10 στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές Covid-19, 1.484 ασθενείς (σε 3.591 κλίνες που δεσμεύονται) και 102 ασθενείς σε ΜΕΘ (στις 221 κλίνες ΜΕΘ που συνολικά δεσμεύονται για περιστατικά κορονοϊού).
  • στις 19/10 νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες 1.371 ασθενείς με κορονοϊό και 95 στις ΜΕΘ.
  • στις 5/10 νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες 1.155 ασθενείς με κορονοϊό και 77 στις ΜΕΘ.

«Υπάρχει σταδιακή αύξηση που πρέπει να μας κρατάει σε επαγρύπνηση», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και προσθέτουν πως καραδοκούν οι μεταλλάξεις και η γρίπη. Ήδη στα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να υπάρχουν και νοσηλείες περιστατικών γρίπης, όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος:

«Ηδη στα νοσοκομεία έχουν νοσηλείες περιστατικών γρίπης. Λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας είναι βέβαιον ότι θα έχουμε φέτος αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών από γρίπη. Υπάρχει φόβος να καταλήξουμε το χειμώνα σε «διπλοθεματική» λειτουργία των νοσοκομείων με κορονοϊό και γρίπη σε βάρος των ασθενών άλλων παθήσεων, με νέες αναβολές χειρουργείων, θεραπειών, διαγνωστικών εξετάσεων κ.λ.π.», αναφέρει.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η αλλαγή του τρόπου νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία -που προβλέπει τη νοσηλεία των ασθενών που είναι θετικοί στον ιό σε αντίστοιχες κλινικές της κυρίας πάθησής τους και όχι σε ειδικούς χώρους με όλα τα μέτρα προστασίας- μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη πρακτική σε περίπτωση νέας κορύφωσης της πανδημίας.

«Θα αναμιγνύονται θετικοί και αρνητικοί στο κορονοϊό νοσηλευόμενοι ασθενείς στις κλινικές των νοσοκομείων με τεράστιο κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Λιγότερα από ποτέ τα κρούσματα στα σχολεία: Μόλις 18 νοσηλευόμενα ανήλικα

Σημαντική και υπεύθυνη, είναι η προετοιμασία που έχει γίνει στα σχολεία από δασκάλους, μαθητές και γονείς στα μέτρα προστασίας ενάντια στο κορονοϊό, λέει η ΠΟΕΔΗΝ.

Την Τρίτη 25/10 νοσηλεύονταν στα παιδιατρικά νοσοκομεία, τα λιγότερα παιδιά από ποτέ. Συγκεκριμένα καταγράφονται 18 νοσηλείες παιδιών, την ώρα που το καλοκαίρι είχαν υπερβεί τις 100 νοσηλείες.

Αναλυτικά νοσηλεύονται με Covid-19:

  • Αγία Σοφία: 1 παιδί,
  • Αγλαϊα Κυριακού: 9 παιδιά
  • Παίδων Πεντέλης: 8 παιδιά,
  • Καραμανδάνειο Πάτρας: κανένα παιδί.

«Εν αντιθέσει με το καλοκαίρι που είχαν φθάσει πάνω από 100 νοσηλευόμενα παιδιά. Προσοχή λοιπόν. Μέτρα προστασίας, προληπτικό έλεγχο σε περίπτωση συμπτωμάτων χωρίς να τα αυτοπροσδιορίζουμε σε «ίωση» ή «γρίπη», μάσκες σε χώρους με συνωστισμό, εμβολιασμός με τις επαναληπτικές δόσεις. Ενίσχυση του συστήματος με χρηματοδότηση και προσωπικό. Μην καταντήσουμε να έχουμε το χειμώνα διπλοθεματικά νοσοκομεία γρίπης και κορονωιου με αποκλεισμένους τους ασθενείς άλλων παθήσεων. Οι μεταλάξεις καραδοκούν», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.