Διπλά self test για κορονοϊό και γρίπη: Έφτασαν και στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσματα
Τα πρώτα τεστ ταχείας διάγνωσης για κορονοϊό και γρίπη, που γίνονται στο σπίτι με τον ίδιο μηχανισμό των self test, κυκλοφορούν ήδη στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Προορίζονται για ιδιωτική χρήση μόνο.

Στα ράφια των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης έχουν φτάσει ήδη και πωλούνται στο κοινό, τα πρώτα διπλά τεστ που παρέχουν διάγνωση, τόσο για τον κορονοϊό όσο και για την γρίπη Α και Β.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, πρόκειται για self test δηλαδή, δηλαδή οι πολίτες τα αγοράζουν για χρήση στο σπίτι, ενώ οι φαρμακοποιοί δεν έχουν το δικαίωμα να διενεργούν τα τεστ αυτά στα φαρμακεία τους.

«Μία σταγόνα μπαίνει στον covid, μία στο πλακίδιο που είναι για την γρίπη. Υπάρχουν προς πώληση μόνο και όχι προς εκτέλεση γιατί δεν είναι νόμιμο να γίνει η εκτέλεση από το φαρμακείο» είπε φαρμακοποιός στην ΕΡΤ.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, στην πρώτη θυρίδα του κορονοϊού θα εμφανιστεί μία κόκκινη γραμμή κάτω από το γράμμα Τ, ενώ στην περίπτωση της γρίπης, αν εμφανιστεί γραμμή στο Α τότε ο ασθενής νοσεί με γρίπη τύπου Α και αν εμφανιστεί στο Β νοσεί με γρίπη τύπου Β.