e-mail από… εγκέφαλο σε εγκέφαλο: Sent!

  • Iatropedia
Ο μίστερ Σποκ θα το θεωρούσε απόλυτα φυσικό –μήνυμα από εγκέφαλο σε εγκέφαλο. Πόσο εφικτό είναι όμως;

Έχετε μήνυμα στον… εγκέφαλό σας! Αλήθεια, πόσο επιστημονική φαντασία ακούγεται αυτό; Κι όμως, ερευνητές υποστηρίζουν σε πρόσφατη μελέτη ότι κατόρθωσαν να πετύχουν την πιο εντυπωσιακή σύνδεση στην ιστορία του διαδικτύου μεταξύ δύο εγκεφάλων.

Η «απόλυτη επικοινωνία» με μερικές χιλιάδες μίλια να παρεμβάλλονται δεν έγινε με ανταλλαγή λέξεων ή σκέψεων αλλά με κάτι πολύ απλούστερο: τεχνολογία ικανή να εντοπίζει εγκεφαλικά κύματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπομπή απλών μηνυμάτων.

Εντάξει, προς το παρόν.

Αυτό όμως, επισημαίνει ο Τζούλιο Ρουφφίνι, ερευνητής και πρόεδρος του Starlab στην Βαρκελώνη, αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι απίθανο –τουλάχιστον στο μέλλον.

Ένας άνδρας στην Ινδία εφοδιασμένος με τον εξοπλισμό καταγραφής εγκεφαλικών κυμάτων πήρε οδηγίες να φανταστεί ότι κινεί τα χέρια ή τα πόδια του. Στην πρώτη περίπτωση ο υπολογιστής κατέγραφε «μηδέν», στην άλλη «ένα» Η αριθμητική αυτή αλληλουχία εστάλη κατόπιν μέσω Ίντερνετ στον «δέκτη» που βρισκόταν στο Στρασβούργο, εφοδιασμένο με μια συσκευή με την ονομασία TMS Robot, ένα ρομπότ σχεδιασμένο να στέλνει ισχυρούς αλλά σύντομους ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο.

Όταν ο «πομπός» σκεφτόταν να κουνήσει τα χέρια του, το TMS Robot έστελνε σήμα στο εγκέφαλο του «δέκτη» κάνοντάς τον να βλέπει φως ακόμη κι αν είχε τα μάτια του κλειστά. Αν ο άνθρωπος στην Ινδία σκεφτόταν να κουνήσει τα πόδια του, ο «δέκτης» δεν έβλεπε φως.

Η αποκωδικοποίηση της αλληλουχίας των αριθμών μέσω των αντιστοίχων κινήσεων των μελών του ενός «πειραματόζωου» σε λέξεις (κίνηση χεριών σήμαινε «hola», «γειά» στα ισπανικά και ποδιών σήμαινε «ciao», το ίδιο στα ιταλικά) έδινε στον «δέκτη» να καταλάβει ποια λέξη είχε σταλεί.

Η επικοινωνία δεν ήταν απλή, καθώς απαιτούσε υψηλή αυτοσυγκέντρωση για να είναι κατανοητό το μήνυμα. Όμως συνέβη και δούλεψε. Έχουν γίνει και άλλα παρόμοια πειράματα, τόσο στο Χάρβαρντ όσο και στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ωστόσο το πρόσφατο πείραμα σηματοδότησε την πρώτη σύνδεση μεταξύ εγκεφάλων και την πρώτη συνειδητή ερμηνεία των σημάτων που εστάλησαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εσάς παγώνει ο εγκέφαλος σας;

Δεν ήταν συναχωμένος. Από τη μύτη του έσταζε ο εγκέφαλος του. ΒΙΝΤΕΟ