Ε. Αγαπηδάκη στο Live News: Εδώ και 13 χρόνια το αντιγριπικό εμβόλιο δίνεται με ιατρική συνταγή

  • Γιάννα Σουλάκη
Αγαπηδάκη
Εξηγήσεις σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και την επιλογή της κυβέρνησης φέτος να χορηγείται το εμβόλιο μόνο με ιατρική συνταγή, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Μιλώντας στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η κα. Αγαπηδάκη επισήμανε πως έχει δημιουργηθεί παρανόηση: «Εδώ και 13 χρόνια ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη χώρα μας διενεργείται με συνταγογράφηση. Υπάρχουν γι’ αυτό που λέω πειστήρια, οι εγκύκλιοι του υπουργείου Υγείας. Η μόνη εξαίρεση ήταν πέρυσι με αφορμή την έξαρση της πανδημίας COVID-19», σημείωσε η ίδια.

Επιπλέον πρόσθεσε πως το υπουργείο Υγείας μελετά τον τρόπο ώστε το εμβόλιο να δοθεί χωρίς συνταγή και στον γενικό πληθυσμό από τον Νοέμβριο και μετά.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Από τον Νοέμβριο το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή – Με συνταγογράφηση μόνο τα νέα εμβόλια για τους άνω των 65 ετών

Εξηγώντας περαιτέρω το σκεπτικό των υγειονομικών αρχών, η κα. Αγαπηδάκη σημείωσε πως φέτος για πρώτη φορά είναι ενταγμένα στον αντιγριπικό εμβολιασμό δύο νέα εμβόλια, για τους άνω των 65 ετών.

«Φέτος ειδικά έχουμε δύο τύπους εμβολίων που δεν τους είχαμε άλλες χρονιές, ένα εμβόλιο για τους πολίτες άνω των 65 ετών, και έχουμε και το συμβατικό, το οποίο αρχές Νοεμβρίου θα ανοίξει χωρίς συνταγογράφηση», σημείωσε.

«Όταν έχουμε ομάδες προτεραιοποίησης και λέμε ότι κάποιος που έχει υποκείμενο νόσημα πρέπει να κάνει ένα έξτρα εμβόλιο, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το κρίνει ο γιατρός, δεν είναι αρμόδιος ο φαρμακοποιός. Η εγκύκλιος που έχουμε βγάλει φέτος λέει ότι το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, η συνταγογράφησή του δεν επιβαρύνει τον ασφαλισμένο διότι υπάρχει η δυνατότητα να συνταγογραφηθεί στα κέντρα υγείας κα., και υπάρχει σε εξέλιξη μια συνεργασία μεταξύ του ΥΠΥΓ, της ΗΔΙΚΑ και των φαρμακοποιών. Για να μπορέσουμε να δώσουμε το εμβόλιο χωρίς συνταγή, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το εμβόλιο καταγράφεται στο σύστημα, γιατί αλλιώς δε θα ξέρουμε την κάλυψη που έχει η χώρα μας».

Υπογράμμισε δε και επανέλαβε πως το εμβόλιο θα μπορεί να το κάνουν όλοι οι πολίτες σε Κέντρα Υγείας, ΤοΜΥ και Πρωτοβάθμια Κέντρα εντελώς δωρεάν και χωρίς ταλαιπωρία.

«Είναι άλλο πράγμα ένα εμβόλιο να έχει ένδειξη για τον γενικό πληθυσμό, αυτό δουλεύουμε με την εθνική επιτροπή εμβολιασμών, που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να το κάνει μέσα στο φαρμακείο και άρα θα υπάρξει μια τροποποίηση από αρχές Νοεμβρίου μαζί με το πληροφοριακό σύστημα, και είναι άλλο πράγμα να λέμε ότι πηγαίνει άκριτα κανείς και κάνει ιατρικές πράξεις στο φαρμακείο. Αυτό είναι κάτι άλλο και δεν επιτρέπεται από τον νόμο».

Αντιδράσεις από τους Φαρμακοποιούς – Ικανοποίηση διατυπώνουν οι ιδιώτες γιατροί

Η απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει φέτος τη συνταγογράφηση στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ικανοποίησε τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) επικροτεί την απόφαση καθώς, όπως αναφέρουν τα μέλη του, το εμβόλιο της γρίπης είναι φαρμακευτικό παρασκεύασμα και πριν από τη χορήγησή του απαιτείται εξέταση από θεράποντα γιατρό.

«Δυστυχώς η χρόνια αδράνεια της πολιτείας έναντι της αντιεπιστημονικής πρακτικής της πώλησης φαρμάκων χωρίς συνταγή την έχει «νομιμοποιήσει» για όσους την καρπούνται δια της εμπορίας. Οι αντιδράσεις είναι αποκαλυπτικές και επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης».

Οι Φαρμακοποιοί από την άλλη, υποστηρίζουν πως η υποχρεωτική συνταγογράφηση υποβάλλει τους πολίτες σε περιττά έξοδα και ταλαιπωρία.

Δείτε επίσης: Αλαλούμ με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη νέα εγκύκλιο Αγαπηδάκη: Στα «κάγκελα» οι φαρμακοποιοί

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής μάλιστα, τονίζει σε επιστολή του προς το Υπουργείο Υγειας πως η περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για τη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων είναι ακόμη διαθέσιμη στα φαρμακεία κατά τα περσινά δεδομένα και αρκετοί φαρμακοποιοί έχουν ήδη διαθέσει αντιγριπικά εμβόλια με το περσινό σύστημα, δηλαδή με απλή καταχώρηση του ΑΜΚΑ του πολίτη και με εκτύπωση του σχετικό εντύπου «διενέργειας αντιγριπικού εμβολιασμού».

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής ζητούν με επιστολή τους από το Υπουργείο Υγείας να επανέλθει η δυνατότητα χορήγησης εμβολίων στους πολίτες μόνο με το ΑΜΚΑ τους μέσω της ΗΔΙΚΑ, όπως ακριβώς ίσχυε πέρυσι, και προειδοποιούν πώς σε κάθε περίπτωση τα Ασφαλιστικά Ταμεία οφείλουν να αποδεχθούν τις μέχρι σήμερα εκδοθείσες συνταγές από τα φαρμακεία, «αλλιώς θα έπρεπε να είχε κλείσει η εν λόγω πλατφόρμα», όπως αναφέρουν.