Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ): Σε θετική κατεύθυνση η συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων

  • Γιάννα Σουλάκη
RSV
Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι ιδιώτες γιατροί από την εγκύκλιο Αγαπηδάκη, η οποία προβλέπει συνταγογράφηση για τα αντιγριπικά εμβόλια.

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) επικροτεί την απόφαση καθώς, όπως αναφέρουν τα μέλη του, το εμβόλιο της γρίπης είναι φαρμακευτικό παρασκεύασμα και πριν από τη χορήγησή του απαιτείται εξέταση από θεράποντα γιατρό.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο βρήκε αντίθετους τους Φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα πριν το πρωί της Παρασκευής (29/9) το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει, πως από την 1η Νοεμβρίου  με συνταγογράφηση θα χορηγούνται μόνο τα δύο νέα ακριβά εμβόλια που εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και προορίζονται για τους ηλικιωμένους, άνω των 65 ετών.  

Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Από τον Νοέμβριο το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή – Με συνταγογράφηση μόνο τα νέα εμβόλια για τους άνω των 65 ετών

Οι γιατροί του ΠΙΣ, ωστόσο, υπογραμμίζουν πως το μέτρο της συνταγογράφησης του εμβολίου κινείται σε «θετική κατεύθυνση» και την χαρακτηρίζουν ως μια απόφαση «επιστημονικά τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τις διεθνείς πρακτικές των χωρών που έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας».

ΠΙΣ: «Οι αντιδράσεις επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης»

Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, πως η συνταγογράφηση του εμβολίου απαιτεί προηγούμενη εξέταση από τον γιατρό, «ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο φαρμακευτικό σκεύασμα και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο παρενεργειών».

Επισημαίνουν επίσης, πως στη χώρα μας εκατοντάδες φάρμακα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, διογκώνοντας την πολυφαρμακία, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στα δημόσια οικονομικά.

«Δυστυχώς η χρόνια αδράνεια της πολιτείας έναντι της αντιεπιστημονικής πρακτικής της πώλησης φαρμάκων χωρίς συνταγή την έχει «νομιμοποιήσει» για όσους την καρπούνται δια της εμπορίας. Οι αντιδράσεις είναι αποκαλυπτικές και επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης».

Ο ΠΙΣ τέλος χαιρετίζει αυτό το βήμα και ζητά να υπάρξει πλήρης απαγόρευση πώλησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή, στα πρότυπα της χορήγησης των αντιβιοτικών.