Κορωνοϊός: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων σε τουρίστες στον Προμαχώνα

  • Γιάννα Σουλάκη
Προμαχώνας
Περισσότερα από 29 κρούσματα σε τουρίστες εντοπίστηκαν στους ελέγχους του Προμαχώνα από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί εντός της ημέρας.

Προβληματισμένοι είναι οι αξιωματούχοι των υγειονομικών και λοιπών εμπλεκόμενων υπηρεσιών της χώρας μας, από την ανεξέλεγκτη είσοδο θετικών κρουσμάτων του κορωνοϊού στον Προμαχώνα.

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για νέα μέτρα, περισσότερα από 3ο θετικά κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σήμερα στον Προμαχώνα. Πρόκειται για τουρίστες από την Βουλγαρία και την Ρουμανία. Εντός της ημέρας, μάλιστα, ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως εικάζουν οι αρμόδιες αρχές του ΕΟΔΥ, αναμένεται να διευρυνθεί.

Σημειώνεται ότι στο σημείο γίνονται συνεχώς τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος νοσούντων στην χώρα. Τα αποτελέσματα αυτά είναι από τεστ που έγιναν την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την συμμετοχή όλων των αρμοδίων υπουργών και άλλων αξιωματούχων. Στην σύσκεψη δεν αποκλείεται να αποφασιστούν αυστηρότερα μέτρα τόσο για όσους εισέρχονται στην χώρα μας όσο και για το εσωτερικό.

Βόρεια Ελλάδα: Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας

Σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr σήμερα, ο καθηγητής  Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας, τονίζει ότι στη βόρεια Ελλάδα και τον Προμαχώνα η χώρα μας αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Συμπληρώνει, ότι δεν είναι μόνο η αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων κρουσμάτων από το εξωτερικό που προβληματίζει, αλλά η διαχείρισή τους, όπως υπογραμμίζει.

“Τα κρούσματα τα εισαγόμενα ήδη τα διαχειρίζονται ικανοποιητικά μέχρι στιγμής με το σύστημα αυτό το οποίο υπάρχει, εκτός από ορισμένες αστοχίες”, αναφέρει.

Δείτε επίσης – Σύψας: “Αν δεν λυθεί το πρόβλημα, τα πανηγύρια θα απαγορευθούν!” – Ποια είναι η εικόνα σε Αττική και Προμαχώνα

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όμως, είναι πηγή ανησυχίας και για έναν ακόμη λόγο: γιατί επιπροσθέτως έχουμε και μετακινήσεις Ελλήνων πολιτών ένθεν κακείθεν των συνόρων. Υπάρχει βάσιμη υποψία, αναφέρει ο καθηγητής, ότι τα σποραδικά (ορφνά) κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Θράκη, στην Καστοριά, στη Δράμα και στις Σέρρες, ότι προέρχονται από τους ταξιδιώτες του σαββατοκύριακου, από Έλληνες δηλαδή, που πηγαινοέρχονται από τα σύνορα.

“Οι Έλληνες πολίτες περνούν τα βόρεια σύνορα και πηγαίνουν να ψωνίσουν σε άλλες Βαλκανικές χώρες, γιατί δεν ισχύει απαγόρευση γι’ αυτούς. Πηγαίνουν στη Βόρεια Μακεδονία, στην Τουρκία, πράγμα που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί δεν ελέγχονται και θα κάνουν διασπορά, όταν θα επιστρέψουν. Πηγαίνουν να ψωνίσουν στη Βουλγαρία στο Μοναστήρι και ξαναγυρίζουν. Η πρώτη σύσταση είναι να μην πηγαίνουν στις γειτονικές χώρες για ψώνια ή για διασκέδαση. Καθόλου! Μόνο αν υπάρχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος”, υπογραμμίζει ο κ. Σύψας.

Εκτός από τη Σερβία, που απαγορεύθηκε η είσοδος στους πολίτες της, άλλες βαλκανικές χώρες που μας κρατούν σε ανησυχία είναι η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία στην οποία υπάρχει, επίσης, σημαντικό πρόβλημα.