Δείτε πως ο Λύκος » χτυπά» τον ανθρώπινο οργανισμό!

  • Iatropedia
Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται υπάρχει μία ασθένεια που ονομάζεται λύκος. Η πρώτη διάγνωση του λύκου χρονολογείται από το Μεσαίωνα. Οι δερματικές αλλοιώσεις που παρατηρήθηκαν έμοιαζαν με το δάγκωμα ενός λύκου, εξού και η ονομασία. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι είναι αυτή η ασθένεια με το παράξενο όνομα.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, μια πάθηση που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται ενάντια στον εαυτό του.

Τα συνηθέστερα είδη λύκου είναι:

-Ο δερματικός λύκος. Αυτό ήταν το πρώτο είδος του λύκου που διαγνώσθηκε. Αυτή η μορφή της πάθησης επηρεάζει μόνο το δέρμα, προκαλώντας παχύ, κόκκινο, φολιδωτό εξάνθημα στο πρόσωπο, το λαιμό και το κρανίο.

– Ο συστηματικός λύκος είναι ο πιο συχνός τύπος του λύκου. Αυτό το είδος του λύκου μπορεί να επηρεάσει σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Τα συμπτώματα του συστηματικού λύκου μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά με εξάρσεις και υφέσεις. Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

– Πόνος στις αρθρώσεις

-Πυρετός

-Εξανθήματα που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο

-Απώλεια μαλλιών

-Απώλεια της κυκλοφορίας στα δάχτυλα

– Πρήξιμο στα πόδια

– Έλκη στο στόμα

-Πρησμένοι αδένες

-Ακραία κόπωση

Φαρμακευτικός λύκος. Υπάρχει και ο λύκος που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της λήψης ορισμένων τύπων φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα πιο κοινά φάρμακα που συνδέονται με αυτή τη μορφή του λύκου αφορούν τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Παιδικός λύκος. Αν και πολλά από τα συμπτώματα είναι τα ίδια, όπως στο λύκο ενηλίκων, ο παιδικός λύκος είναι πιο συχνός σε αγόρια και είναι πιθανό να επηρεάσει τα νεφρά.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr