Διοίκηση Ιπποκράτειου για πτώση ασανσέρ: «Αναμένουμε το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων»

  • Γιάννα Σουλάκη
πτώση ασανσέρ
Σε διερεύνηση από εμπειρογνώμονες του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου Ανελκυστήρων του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται η υπόθεση με την ανεξήγητη πτώση του ανελκυστήρα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ουρολόγου του νοσοκομείου.

Αυτό αναφέρει σχετική επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Διοίκηση του Ιπποκράτειου νοσοκομείου:

«Αμέσως μετά το ατύχημα η Διοίκηση διέταξε την απενεργοποίηση της λειτουργίας του ανελκυστήρα και ζήτησε εγγράφως από τον συντηρητή να δώσει γραπτές εξηγήσεις. Παράλληλα απέστειλε αίτημα έκτακτου επιτόπιου ελέγχου προς το Μικτό Κλιμάκιο Όργανο Ελέγχου Ανελκυστήρων του Δήμου Αθηναίων, το οποίο ήδη από σήμερα το πρωί (Δευτέρα 18 Μαρτίου) βρίσκεται στον χώρο και πραγματοποιεί τεχνικό έλεγχο προς διερεύνηση του συμβάντος, με την ολοκλήρωση του οποίου θα μας δοθεί και το πόρισμα της επιτροπής. Η Διοίκηση επιφυλάσσεται για νεότερη ενημέρωση, αφού λάβει το σχετικό πόρισμα».

Τα γεγονότα

Η ανακοίνωση που απέστειλε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Αναστασία Μπαλασοπούλου, εξιστορεί τα γεγονότα, όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο συμβάντων του νοσοκομείου:

«Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 συνέβη ατύχημα στον φορειοφόρο ανελκυστήρα Νο 6 που εξυπηρετεί την μετακίνηση ασθενών στο Γ’ κτήριο του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός γιατρού του νοσοκομείου μας. Ο γιατρός, μετά τον απεγκλωβισμό του και την παροχή πρώτων βοηθειών διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ν. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, που διαθέτει ορθοπαιδικό τμήμα, όπου υπεβλήθη επιτυχώς σε χειρουργική επέμβαση και είναι καλά στην υγεία του.

Ο ανελκυστήρας, ο οποίος αντικαταστάθηκε πλήρως το έτος 2005, υποστηρίζεται από συμβόλαιο συντήρησης με εξειδικευμένη εταιρεία ανελκυστήρων και έχει πιστοποιηθεί την 21/01/2019 από ανεξάρτητο φορέα (TUV Austria Hellas) και έχει προσκομισθεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό ανελκυστήρα. Σύμφωνα με το βιβλίο συντήρησης του συγκεκριμένου ανελκυστήρα αποδεικνύεται ότι αυτός συντηρήθηκε κανονικά στις 6 Μαρτίου 2019. Επιπλέον, σύμφωνα με την σύμβαση, υπάρχει καθημερινή παρουσία (8ωρη τις καθημερινές και 24ωρη κατά τις ημέρες εφημερίας) τεχνικού συντηρητή που είναι υπάλληλος της συντηρήτριας εταιρείας. Αυτός βρισκόταν στον τόπο του ατυχήματος όταν αυτό συνέβη».

Νεότερη ανακοίνωση θα εκδοθεί όταν υπάρξει πόρισμα, αναφέρεται από το νοσοκομείο.

Παρέμβαση προέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Τη δημιουργία κεντρικού μητρώου καταχώρησης και ελέγχου λειτουργίας και συντήρησης όλων των ανελκυστήρων σε κάθε κτίριο προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, διά του προέδρου του, Γιώργου Στασινού.

Με αφορμή το περιστατικό ατυχήματος σε ανελκυστήρα του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», ο κ. Στασινός κοινοποίησε με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, την πρότασή του για τη δημιουργία μητρώου, όπου θα περιλαμβάνονται όχι μόνο τα απαραίτητα τεχνικά δεδομένα και τα στοιχεία αδειοδότησης τοποθέτησης ανελκυστήρα, αλλά κυρίως ο χρόνος ελέγχου, ο χρόνος συντήρησης, οι τυχόν ελλείψεις και παρατηρήσεις, ο πιστοποιημένος τεχνικός που έχει αναλάβει κάθε εργασία κ.λπ.

Ο κ. Στασινός δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο να μη γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι και η προγραμματισμένη συντήρηση στους ανελκυστήρες κάθε κτιρίου. Και μάλιστα σε χώρους συνάθροισης κοινού και σε κρίσιμα κτίρια δημόσιου συμφέροντος, όπως τα νοσοκομεία. Η ασφάλεια των πολιτών και η διασφάλιση της ζωής τους αποτελεί τη βασική υποχρέωση του κράτους. Χρειάζονται εδώ και τώρα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αποδεικνύεται, με κάθε περιστατικό, ανεπαρκές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πτώση ασανσέρ στο Ιπποκράτειο: Σε σοκ ο γιατρός – Τι ζήτησε μετά το χειρουργείο

Έπεσε ασανσέρ στο Ιπποκράτειο – Τραυματίστηκε γιατρός και τον πήγαν σε άλλο νοσοκομείο!

ΙΣΑ: «Η πτώση του ασανσέρ στο Ιπποκράτειο αναδεικνύει την κατάρρευση του ΕΣΥ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν