Δίαιτα που «θωρακίζει» κατά της νόσου Αλτσχάϊμερ

  • Iatropedia
Μια νέα δίαιτα με στοιχεία Μεσογειακής διατροφής βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάϊμερ κατά 53%. Μάλιστα έχει ευεργετικά αποτελέσματα ακόμη και για όσους δεν την ακολουθούν και τόσο αυστηρά, περιορίζοντας τις πιθανότητες της νόσου κατά 35%!

Η δίαιτα MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) που ανέπτυξαν διατροφικοί επιδημιολόγοι από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο συνδυάζει την διαιτητική προσέγγιση κατά της υπέρτασης η οποία βασίζεται σε μελέτες ειδικών των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας στις ΗΠΑ και την γνωστή για την αξία της Μεσογειακή διατροφή. Το σκεπτικό των ερευνητών ήταν μήπως πέραν των ευεργετικών αποτελεσμάτων της Μεσογειακής διατροφής και της DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension) στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, οι συγκεκριμένες δίαιτες μπορούν να προστατεύσουν και από την άνοια.

Σύμφωνα με την σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Ένωσης Νόσου Αλτσχάϊμερ (Alzheimer's & Dementia) η δίαιτα αποτελείται από 15 βασικά στοιχεία: 10 ομάδες «υγιεινών τροφών για τον εγκέφαλο» και 5 ομάδες… ανθυγιεινών φαγητών. «Πράσινες» σαλάτες και άλλα λαχανικά, καρύδια, μούρα, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρι, πουλερικά, ελαιόλαδο και κρασί συνιστούν τον πρώτο όμιλο τροφών για την υγεία του μυαλού. Ο δεύτερος όμιλος περιλαμβάνει «ερυθρά» κρέατα, βούτυρα και μαργαρίνες, τυριά, γλυκά και πάστες, κατεψυγμένες τροφές και φαστ-φουντ, αυτά δηλαδή που θα πρέπει να περιορισθούν.

Αντίθετα με την δίαιτα DASH και την Μεσογειακή διατροφή που προβλέπουν υψηλή κατανάλωση φρούτων, η δίαιτα MIND εστιάζει κυρίως στα μούρα καθώς βατόμουρα και φράουλες ειδικά, έχουν βρεθεί ότι κάνουν καλό στον εγκέφαλο. Η νέα δίαιτα είναι εύκολο να εφαρμοσθεί, λένε οι ερευνητές, εμφανίζοντας αποτελέσματα ακόμη και για τους… λιγότερο φανατικούς. Σε δοκιμές που έγιναν, τα άτομα που ακολουθούσαν Μεσογειακή δίαιτα είχαν 54% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάϊμερ, όσοι προτίμησαν την MIND είχαν 53% ενώ εκείνοι που έμειναν πιστοί στην DASH περιόρισαν τις πιθανότητες κατά 39%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια του Αλτσχάιμερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν