Δεν δηλώνεται στην Εφορία ως εισόδημα το επίδομα βιβλιοθήκης

  • Iatropedia
Όπως εξήγησε η γενική γραμματέας Δημόσιων Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαϊδου, αναφορικά με το επίδομα βιβλιοθήκης των νοσοκομειακών γιατρών "η παροχή αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται στις αμοιβές για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση υποβολής αρχείου βεβαιώσεων με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (ΠΟΛ.1051/19.2.2015)".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Πολλά είναι τα ερωτήματα που φτάνουν καθημερινά στο υπουργείο Οικονομικών και ειδικά στο γραφείο της κ. Σαββαϊδου σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις που συμπληρώνουν αυτό το διάστημα οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Κάποιοι λογιστές νοσοκομείων φαίνεται ότι δεν έχουν εμπεδώσει τη νέα πρακτική με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα στους γιατρούς με τις βεβαιώσεις αποδοχών γαι το Οικονομικό Έτος 2014. Όμως, όπως έκρινε πέρσι το ΣτΕ, τα επιδόματα βιβλιοθήκης δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα.

Διαβάστε εδώ την σχετική ανακοίνωση:

ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση επιδόματος βιβλιοθήκης που καταβάλλεται από 1.1.2014 και εφεξής.

ΣΧΕΤ.: Το με Α.Π. ΔΕΑΦ Α 1064795 ΕΞ 2015/11.5.2015 έγγραφο.

Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Βάσει του σκεπτικού της Απόφασης της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε. (29/2014), με το ανωτέρω σχετικό έγινε δεκτό, ότι η οικονομική παροχή για δημιουργία και διαρκή ενημέρωση βιβλιοθήκης, καθώς και για τη συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια, που καταβάλλεται από 1.1.2014 και μετά σε δικαιούχους δημόσιους υπαλλήλους – λειτουργούς καθώς και σε υπαλλήλους που καθ’ ον χρόνο μισθοδοτούνταν από φορείς του Δημοσίου βάσει του ν.3205/2003, δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα κατά την έννοια του άρθρου 78 παρ.1 του Συντάγματος.

2. Λόγω του αποζημιωτικού χαρακτήρα της ανωτέρω παροχής, αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αντικειμενικών δαπανών και συνεπώς δεν αναγράφεται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου της παροχής αυτής. Ως εκ τούτου η παροχή αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται στις αμοιβές για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση υποβολής αρχείου βεβαιώσεων με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (ΠΟΛ.1051/19.2.2015).

3. Τέλος, επισημαίνεται, ότι στις περιπτώσεις που οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας, έχουν αποστείλει για το φορολογικό έτος 2014 το σχετικό αρχείο βεβαιώσεων, συμπεριλαμβάνοντας την παροχή αυτή στις αμοιβές που φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία (με κωδικό 1 «τακτικές αποδοχές» ή με κωδικό 2 «πρόσθετες αποδοχές»), θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου διορθωτικό αρχείο βεβαιώσεων, αφαιρώντας την παροχή αυτή από τις αμοιβές που φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΑΙΚ. ΣΑΒΒΑΙΔΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν