Δεκαπλάσια τιμή για φάρμακο στο Πανεπιστημιακό του Ρίο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όσα χρόνια κρίσης κι αν περάσουμε, όσες πολιτικές περιπέτειες και εθνικές τραγωδίες κι αν δούμε, δυστυχώς φαίνεται ότι θα υπάρχουν πάντα "λαμόγια" που θα λυμαίνονται στον χώρο της Υγείας εις βάρος όλων των άλλων που προσπαθούν να ορθοποδίσει.... Τελευταίο "κρούσμα" είναι αυτό στο Ρίο όπου -όλα δείχνουν- επί 5 χρόνια προμηθευόταν ένα ραδιοφάρμακο 10 φορές ακριβότερα από τα υπόλοιπα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και ιδιωτικά! Δηλαδή στο Ρίο το αγόραζαν με 2100-2200 ευρώ ενώ στο ΥΓΕΙΑ έναντι 280 ευρώ!!!

Το πόρισμα του ελέγχου των Επιθεωρητών Υγείας είναι για άλλη μια φορά σοκαριστικό και εξοργιστικά αποκαλυπτικό για όσους βγάζουν χρήματα εις βάρος της δημόσιας υγείας: Για μία πενταετία, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου προμηθευόταν ραδιοφάρμακο με τιμές έως και δεκαπλάσιες αυτών που αγόραζαν άλλα δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής με αποτέλεσμα η εκτιμώμενη ζημία για το ελληνικό Δημόσιο να ανέρχεται στις 216.000 ευρώ, όπως αναφέρει «Η Καθημερινή».

Η εταιρεία κάνει λόγο για λάθος τιμολόγηση, αλλά οι επιθεωρητές Υγείας επιρρίπτουν ευθύνες σε υπεύθυνους τμημάτων του νοσοκομείου για μη τήρηση διαγωνιστικών διαδικασιών, αφού σύμφωνα με το πόρισμα δεν έγινε διαπραγμάτευση της τιμής του φαρμάκου αυτού αλλά ούτε και καλή τήρηση αρχείων.

Κάπως, έτσι, τα έτη 2007 έως 2011 υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις στην τιμή προμήθειας του ραδιοφαρμάκου YYMM1-5mCi από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου (χορηγήθηκε για ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα), σε σχέση με την τιμή με την οποία το αγόραζαν άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας με την τιμή προμήθειας για το φάρμακο το 2007 έως τα μέσα του 2008 ήταν στις 2.132 ευρώ, για το Πανεπιστημιακό του Ρίου, και από τον Ιούλιο του 2008 έως αρχές 2011, αυξήθηκε στα 2.280. Σημειώνεται ότι το 2010 και το 2011 το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» προμηθευόταν το ίδιο σκεύασμα στην τιμή των 360 ευρώ, και το 2007 το ΥΓΕΙΑ Α.Ε. στην τιμή των 280 ευρώ!!!