Δάγκωμα σκύλου: Βήμα-βήμα όλες οι κινήσεις πρώτων βοηθειών

  • Iatropedia
Αν κάποιο άτομο δεχτεί δάγκωμα από σκύλο, πρέπει πρώτα απ' όλα να μεταφερθεί σε ένα ασφαλές σημείο μακριά από το σκυλί, το οποίο, χωρίς να φταίει, είναι στην φύση του να επιτεθεί ξανά αν νιώσει ότι απειλείται.

Το δάγκωμα ενός σκύλου μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές κάτω από το δέρμα και το είδος του τραυματισμού δεν μπορεί πάντα να εκτιμηθούν εύκολα, γι' αυτό και χρήζει επαγγελματικής ιατρικής περίθαλψης.

Θα πρέπει να κρατήσετε την πληγή ψηλά, και, αν είναι δυνατόν, να την πλύνετε με καθαρό νερό. Επίσης, προσπαθήστε να συγκεντρώσετε πληροφορίες από τον ιδιοκτήτη του σκύλου για το έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια.

Υπάρχουν τρία σημαντικά θέματα σχετικά με την θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί για ένα δάγκωμα σκύλου:

-Η βλάβη στο δέρμα

-Η έκταση του τραυματισμού στους υποκείμενους ιστούς όπως οι μυς και τα νεύρα, αλλά και στα οστά.

-Πιθανή μόλυνση.

Ο ασθενής συχνά επικεντρώνεται στην εξωτερική εμφάνιση του τραύματος. Ο γιατρός, όμως, μπορεί να ανησυχήσει περισσότερο για όσα συμβαίνουν κάτω από την επιδερμίδα. Για παράδειγμα, ένας τραυματισμός στο χέρι μπορεί να μοιάζει άσχημος εξωτερικά, αλλά το πιο σημαντικό είναι το αν έχει πληγωθεί κάποιος τένοντας που θα απέτρεπε την σωστή κίνηση των δαχτύλων.

Η πιθανότητα μόλυνσης είναι επίσης μεγάλης σημασίας. Το δάγκωμα του σκύλου θα μεταφέρει πολλά βακτήρια βαθιά μέσα στον ιστό του δέρματος και ενώ αυτά μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνα όσο εκείνα σε ένα δάγκωμα γάτας, η πλειοψηφία των δαγκωμάτων από σκυλιά, εντέλει μολύνονται. Τα πιο συνήθη βακτήρια που εμπλέκονται σε τέτοιες λοιμώξεις είναι τα Streptococcus, Staphylococcus, και Pasteurella.

Η λύσσα είναι πάντα κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί, γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε την κατάσταση εμβολιασμού του σκυλιού. Αν ο σκύλος δεν έχει ανοσοποιηθεί, πρέπει να κάνετε και το αντίστοιχο εμβόλιο.

http://www.medicinenet.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίμπημα από σφήκα ή μέλισσα: Τι πρέπει να κάνετε

Αυτά είναι τα σωστά βήματα σε περίπτωση που πατήσετε αχινό