Δάγκειος πυρετός: Βγήκε ο στρατός στους δρόμους της Βραζιλίας

  • Ρούλα Τσουλέα
δάγκειος
Οι στρατιώτες αναζητούν τα σημεία αναπαραγωγής των κουνουπιών σε σπίτια και αυλές της πρωτεύουσας Μπραζίλια.

Ο δάγκειος πυρετός εξαπλώνεται ραγδαία στη Βραζιλία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης, στα οποία συμπεριλαμβάνεται μαζικός εμβολιασμός εναντίον της νόσου.

Επιπλέον, στρατεύματα βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπραζίλια, αναζητώντας σε σπίτια και αυλές στάσιμα νερά που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των κουνουπιών. Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται με το τσίμπημα των μολυσμένων εντόμων.

Στήνονται επίσης νοσοκομεία πεδίου και κέντρα ελέγχου για να συντονίσουν τις προσπάθειες εναντίον της νόσου, αναφέρει το Reuters.

Τις πρώτες πέντε εβδομάδες του 2024, καταγράφηκαν στη Βραζιλία 364.855 κρούσματα της νόσου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας. Ο αριθμός αυτός είναι αναθεωρημένος, σε σύγκριση με προγενέστερες ανακοινώσεις του. Είναι επίσης πολλαπλάσιος από τον αντίστοιχο τις ίδιες εβδομάδες του 2023.

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν όμως και οι νεκροί. Έως προχθές είχαν επιβεβαιωθεί 31 θάνατοι, αλλά σήμερα είναι 40, σύμφωνα με το υπουργείο. Διερευνώνται επίσης ακόμα 265.

Διαβάστε ακόμα Δάγκειος πυρετός: Συναγερμός στη Βραζιλία λίγες μέρες πριν το καρναβάλι

Η Βραζιλία αγόρασε 5,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Qdenga για τον δάγκειο πυρετό. Πήρε επίσης δωρεάν άλλες 1,32 εκατομμύρια. Αύριο Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 θα αρχίσει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 10-14 ετών στην Μπραζίλια.

Ο δάγκειος πυρετός έχει πλήξει σκληρά την πρωτεύουσα της Βραζιλίας. Τα κρούσματα σε αυτήν από τις αρχές του χρόνου είναι σχεδόν δεκαπλάσια απ’ ό,τι όλο το 2023! Έχει φτάσει στα 1.625 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, όταν όλο το 2023 είχε μόλις 170 ανά 100.000.

Η ομοσπονδιακή περιοχή της Βραζιλίας, όπου βρίσκεται η Μπραζίλια, είναι μία από τρεις πολιτείες της που έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι άλλες δύο είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη Μίνας Ζεράις και το Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Και ο ΠΟΥ

Στις αρχές της εβδομάδας, η Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας έστησε ένα νοσοκομείο πεδίου στο Ceilandia, ένα φτωχό προάστιο της Μπραζίλια. Σε αυτό θα νοσηλευθούν τα πρόσθετα περιστατικά που αναμένει.

Ο δάγκειος πυρετός εξαπλώνεται ραγδαία και στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ετοιμάζεται για το φημισμένο Καρναβάλι του. Οι Αρχές της πολιτείας λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθεί μία επιδημία, που θα ήταν καταστροφική.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σε επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βραζιλία δήλωσε ότι η έξαρση των κρουσμάτων τροφοδοτείται από το φαινόμενο El Niño.

Όπως εξήγησε, το φαινόμενο έχει φέρει αυξημένες βροχοπτώσεις που ευνοούν τα κουνούπια. Επισήμανε επίσης ότι γενικώς ο δάγκειος πυρετός αυξήθηκε σημαντικά το 2023. Παγκοσμίως προκάλεσε περισσότερα από 500 εκατομμύρια κρούσματα. Αναφέρθηκαν σε 80 χώρες του κόσμου, ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τις 5.000.

Φωτογραφία: iStock