Δάγκειος πυρετός: Συναγερμός στη Βραζιλία λίγες μέρες πριν το καρναβάλι

  • Ρούλα Τσουλέα
δάγκειος
Τα κρούσματα εφέτος είναι τετραπλάσια απ' όσα πέρυσι. Μεγάλο πρόβλημα και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της Βραζιλίας, καθώς ο δάγκειος πυρετός προκαλεί ολοένα περισσότερα κρούσματα λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι αφίξεις εκατομμυρίων τουριστών για το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Μόνο στο Ρίο οι Αρχές ανακοίνωσαν το άνοιγμα 10 κέντρων περίθαλψης, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία. Αντίστοιχα στο Σάο Πάολο άνοιξε ένα κέντρο επειγουσών επιχειρήσεων, για να διαχειριστεί την αυξημένη συρροή κρουσμάτων.

Ο δάγκειος πυρετός εξαπλώνεται ραγδαία και σε άλλες χώρες της νότιας Αμερικής. Στην Αργεντινή καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων τις τρεις πρώτες εβδομάδες του έτους: ξεπέρασαν τις 100.000.

Στην Παραγουάη οι Αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Από τον Δεκέμβριο έως τώρα, ο δάγκειος πυρετό έχει κοστίσει τη ζωή 36 ανθρώπων. Οι 12 από αυτούς ήταν παιδιά.

Οι Αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο επίσης κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέσσερις ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη του καρναβαλιού στις 9 Φεβρουαρίου 2024. Στην πρωτεύουσα της χώρας, την Μπραζίλια, άνοιξε ένα νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης.

Τις πρώτες πέντε εβδομάδες του 2024 στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί 345.235 κρούσματα δάγκειου πυρετού. Ο αριθμός αυτός είναι τετραπλάσιος από τον αντίστοιχο της περυσινής χρονιάς.

Ο δάγκειος πυρετός είχε προκαλέσει επίσης αρκετούς θανάτους στη χώρα. Έως στιγμής έχει επιβεβαιωθεί πως 31 ασθενείς πέθαναν εξαιτίας του. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς υπό διερεύνηση βρίσκονται ακόμα 234 θάνατοι ασθενών.

Μολυσμένα κουνούπια

Ο δάγκειος πυρετός είναι ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Στο Σάο Πάολο δοκιμάζεται ένα drone που ψεκάζει προνυμφοκτόνο για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Επιπλέον, η Βραζιλία προγραμματίζει να αρχίσει εντός του μηνός ενημερωτική εκστρατεία εμβολιασμού εναντίον της νόσου. Ωστόσο δεν διαθέτει αρκετά εμβόλια και έτσι θα χορηγηθούν μόνο σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών.

Οι Αρχές αποδίδουν την έξαρση των κρουσμάτων στις αυξημένες θερμοκρασίες και τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών. Με την ζέστη τα κουνούπια εκκολάπτονται ταχύτερα, ενώ τα στάσιμα νερά ευνοούν την ανάπτυξή τους.

Ο δάγκειος πυρετός απειλεί περίπου τον μισό πληθυσμό του πλανήτη. Ανευρίσκεται συχνότερα στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, αν και λόγω της κλιματικής αλλαγής εξαπλώνεται πλέον προς βορράν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι ετησίως προκαλεί 100-400 εκατομμύρια κρούσματα. Τα περισσότερα είναι ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα. Μερικοί ασθενείς όμως αρρωσταίνουν βαριά και κάποιοι χάνουν τη ζωή τους. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για όσους μολύνονται δεύτερη φορά από τον υπαίτιο ιό.

Φωτογραφία: iStock