Τριπλάσιος κίνδυνος αναπνευστικής δυσχέρειας στα βρέφη αν η μητέρα περάσει Covid στην εγκυμοσύνη

  • Iatropedia newsroom
Covid και εγκυμοσύνη: Τριπλάσιος ο κίνδυνος αναπνευστικής δυσχέρειας στα βρέφη
Ο κίνδυνος ήταν σημαντικά χαμηλότερος όταν οι μητέρες που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί

Νέα έρευνα του UCLA διαπιστώνει ότι τα βρέφη που γεννήθηκαν τελειόμηνα από μητέρες που είχαν μολυνθεί με COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν αναπνευστική δυσχέρεια σε σύγκριση με βρέφη που δεν είχαν εκτεθεί στον ιό, παρόλο που και τα ίδια δεν είχαν μολυνθεί.

Ο κίνδυνος ήταν σημαντικά χαμηλότερος όταν οι μητέρες που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενδομήτρια έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 πυροδότησε έναν «φλεγμονώδη καταρράκτη» στα βρέφη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας αναπνευστικής διαταραχής που προσβάλλει συχνότερα τα πρόωρα βρέφη.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Communications.

«Βρήκαμε ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά αναπνευστικής δυσχέρειας λίγο μετά τη γέννηση στα τελειόμηνα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε εκ των συντακτών η Δρ Karin Nielsen, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο τμήμα παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων της σχολής David Geffen School of Medicine στο UCLA. «Οι μητέρες δεν είχαν εμβολιαστεί πριν προσβληθούν από COVID, γεγονός που δείχνει ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από αυτήν την επιπλοκή», πρόσθεσε.

Για να δουν πώς αναπτύσσεται η αναπνευστική δυσχέρεια μετά από ενδομήτρια έκθεση στον ιό SARS-Cov-2, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη που ονομάζεται πρωτεομική, η οποία εξετάζει τη δομή και τις λειτουργίες των πρωτεϊνών και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τα κύτταρα. Βρήκαν ότι οι δομές που που βοηθούν στην απομάκρυνση της βλέννας από την αναπνευστική οδό δεν λειτουργούσαν κανονικά στα βρέφη που είχαν εκτεθεί στον ιό και έπασχαν από αναπνευστική δυσχέρεια. Επιπλέον, τα βρέφη είχαν υψηλότερη παραγωγή αντισωμάτων της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE).

Από τις 221 μητέρες που συμμετείχαν στη μελέτη, 151 (68%) δεν είχαν εμβολιαστεί πριν από τη μόλυνση. Σοβαρή ή κρίσιμη νόσο COVID παρουσίασαν 23 γυναίκες εξ αυτών (16%), σε σύγκριση με μόνο 3 (4%) από τις εμβολιασμένες μητέρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 34 (17%) από τα 199 βρέφη που είχαν εκτεθεί στον ιό είχαν αναπνευστική δυσχέρεια, την ώρα που στον γενικό πληθυσμό η αναπνευστική δυσχέρεια εμφανίζεται μόνο στο 5% με 6% των βρεφών. Το 21% των βρεφών με αναπνευστική δυσχέρεια γεννήθηκαν από μητέρες με σοβαρή ή κρίσιμη COVID-19, ενώ μόνο το 6% των βρεφών χωρίς αναπνευστική δυσχέρεια γεννήθηκαν από γυναίκες με σοβαρή νόσο, εύρημα που ήταν στατιστικά σημαντικό.

Από τα 34 βρέφη με αναπνευστική δυσχέρεια, μόνο 5 (16%) γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν εμβολιαστεί πριν από τη μόλυνση, ενώ 63 (41%) δεν παρουσίασαν αναπνευστική δυσχέρεια, γεγονός που δείχνει ότι ο εμβολιασμός είχε προστατευτική δράση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη και μία δόση εμβολίου mRNA πριν από τη μόλυνση μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες ένα τελειόμηνο βρέφος να αναπτύξει αναπνευστική δυσχέρεια.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους συνδέεται με υψηλότερα πσοστά καρκίνου [μελέτη]

Μαθητές δημοτικού στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση από αέρια αποχέτευσης

Οι σκύλοι όντως βλέπουν τηλεόραση, αλλά όχι τυχαία προγράμματα