Η ανεξήγητη απώλεια βάρους συνδέεται με υψηλότερα πσοστά καρκίνου [μελέτη]

  • Iatropedia newsroom
Τα άτομα που χάνουν αρκετά κιλά χωρίς δίαιτα, άσκηση ή άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου
Η ξαφνική απώλεια βάρους μπορεί να είναι πρώιμος δείκτης της νόσου

Τα άτομα που χάνουν αρκετά κιλά χωρίς δίαιτα, άσκηση ή άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, σύμφωνα με ερευνητές που υποστηρίζουν ότι η ξαφνική απώλεια βάρους μπορεί να είναι πρώιμος δείκτης της νόσου.

Όσοι έχασαν χωρίς να το προσπαθήσουν περισσότερο από το 10% του σωματικού τους βάρους ανέπτυξαν καρκίνο σε αναλογία περίπου 1.362 ανά 100.000 σε διάστημα 12 μηνών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024, στο Journal of the American Medical Association, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στα άτομα που δεν είχαν χάσει πρόσφατα βάρος χωρίς εξήγηση ήταν 869 ανά 100.000.

Αν και συχνά θεωρείται θετικό βήμα για την υγεία μας, μια μεγάλη απώλεια βάρους υπάρχουν φορές που προηγείται μιας διάγνωσης καρκίνου. Η αντιμετώπιση του βάρους ως σημαντικό κριτήριο ζωτικής σημασίας για την υγεία μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν τον καρκίνο νωρίτερα, όταν είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί με τις διαθέσιμες θεραπείες.

«Η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι εκεί που λέμε ότι πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας», ανέφερε ο Brian Wolpin, ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber που συνδέεται με το Χάρβαρντ και επικεφαλής σύνταξης της μελέτης. Η ελπίδα είναι να «βοηθήσει τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης να έχουν καλύτερη αίσθηση του φάσματος των καρκίνων που μπορεί να υπάρχουν σε κάποιον που έχει αυτή την ακούσια απώλεια βάρους», πρόσθεσε.

Οι όγκοι του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος ήταν από τους συχνότερους μεταξύ των ανθρώπων που είχαν χάσει πρόσφατα κιλά χωρίς να προσπαθήσουν. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα ή πόνο στην κατάποση, συμπτώματα των καρκίνων του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα που μπορεί να δυσκολέψουν τους ασθενείς να λαμβάνουν επαρκή διατροφή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Nurses’ Health Study, μια ερευνητική προσπάθεια που ξεκίνησε σχεδόν πριν από 50 χρόνια στο Χάρβαρντ, και τη μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας αποκλειστικά για άνδρες που ξεκίνησε το 1986. Οι μελέτες εξέτασαν το βάρος 157.474 συμμετεχόντων κάθε δύο έτη για 28 χρόνια κατά μέσον όρο, ενώ γινόταν προσυμπτωματικός έλεγχος για όλους τους τύπους καρκίνου.

Ο συνολικός κίνδυνος να διαγνωστούν με καρκίνο παρέμεινε χαμηλός, στο 3,2%, μεταξύ εκείνων που είχαν βιώσει σημαντική απώλεια βάρους σε σύγκριση με το 1,3% που δεν είχαν. Πολλοί τύποι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του εγκεφάλου και του μελανώματος, δεν είχαν σημαντικές συσχετίσεις με την πρόσφατη απώλεια βάρους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Το βάρος είναι κάτι που πρέπει να μετριέται καλά», ανέφερε ο Michael Rosenthal, γιατρός στο Brigham and Women’s Hospital που βοήθησε στη συγγραφή της μελέτης. «Θα πρέπει να γίνεται ανασκόπηση του βάρους τα τελευταία δύο χρόνια για να δούμε αν υπάρχει διαχρονική απώλεια που χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαθητές δημοτικού στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση από αέρια αποχέτευσης

8 μύθοι για το αλκοόλ που έχει καταρρίψει η επιστήμη

Οι σκύλοι όντως βλέπουν τηλεόραση, αλλά όχι τυχαία προγράμματα