Covid-γρίπη-RSV: Η «τέλεια καταιγίδα» σαρώνει την Ευρώπη

  • Iatropedia newsroom
Covid-γρίπη-RSV: Η «τέλεια καταιγίδα» σαρώνει την Ευρώπη
Ο συνδυασμός αναπνευστικών ιών και γιορτών παρήγαγε μια «τέλεια καταιγίδα», με πολλούς νέους και παιδιά που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη

Στα όριά τους αναμένεται να οδηγήσει τα εθνικά συστήματα υγείας της Ευρώπης το τρίπτυχο Covid-19 – γρίπης – RSV που βρίσκονται σε έξαρση ταυτόχρονα.

Η πληρότητα στις νοσοκομειακές κλίνες στην Ελλάδα αγγίζει ήδη το 100%, σύμφωνα με την Δρ Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, που προειδοποιεί ότι «πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες».

Αντίστοιχη, όμως, είναι η κατάσταση και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ισπανία και Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς τα νοσοκομεία δυσκολεύονται ήδη να αντιμετωπίσουν τη μαζική εισροή ασθενών.

Αυξήσεις στα κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στη Γερμανία, που μαστίζεται και από κύμα γρίπης, και στη Γαλλία, όπου 10 από τις 18 περιφέρειες της χώρας βρίσκονται επίσημα σε φάση επιδημίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώθηκαν ελαφρές αυξήσεις στα κρούσματα γρίπης και στις νοσηλείες, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμη.

Στην Ισπανία, οι εκδηλώσεις των εορτών οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων γρίπης κατά 75% την τελευταία εβδομάδα του 2023, σύμφωνα με στοιχεία από το κρατικό Ινστιτούτο Υγείας Carlos III. Την ίδια ώρα, οι αναφορές για γρίπη που οδηγεί σε σοβαρή πνευμονία πληθαίνουν.

Σχεδόν τα μισά από τα τεστ γρίπης στην Ισπανία ήταν θετικά την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, έναντι 27% τις προηγούμενες επτά ημέρες. Τα κρούσματα Covid-19 έδειξαν να σταθεροποιούνται, με μόνο το 10% των τεστ θετικά στα τέλη του 2023, αλλά ο ιός προκαλούσε αυξανόμενο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, ειδικά μεταξύ των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, ανέφερε το ινστιτούτο Carlos III.

Τα παιδιά, εν τω μεταξύ, πλήττονται κυρίως από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα και έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση των νοσηλειών βρεφών ηλικίας κάτω του έτους.

Η ισπανική ένωση CSIF έχει προειδοποιήσει ότι ορισμένα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Παρόμοια τάση καταγράφηκε και στην Ιταλία, όπου εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσίασαν γρίπη, Covid και RSV τις δύο τελευταίες εβδομάδες του 2023, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας. Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων ενίσχυσε την πίεση στα νοσοκομεία και στα επείγοντα που παλεύουν με τη χρόνια έλλειψη κλινών και προσωπικού.

Ως αποτέλεσμα, οι μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις πάνε πίσω, καθώς περισσότεροι από 1.000 ασθενείς στην περιοχή της Ρώμης περιμένουν να μεταφερθούν από τα επείγοντα σε πτέρυγες, σύμφωνα με την Ιταλική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής.

Ο Roberto Cosentini, επικεφαλής στα επείγοντα στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο στη βόρεια Ιταλία, δήλωσε στους Financial Times ότι ο συνδυασμός αναπνευστικών ιών και γιορτών παρήγαγε μια «τέλεια καταιγίδα», με πολλούς νέους και παιδιά που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

«Η φετινή γρίπη ήταν αρκετά λοιμώδης, ειδικά στο αναπνευστικό σύστημα, ακόμη και στους νέους. Έπρεπε να νοσηλεύσουμε περισσότερους ανθρώπους με επιπλοκές λόγω γρίπης από ό,τι συνήθως», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι οι πρώτες ημέρες του 2024 ήταν οι χειρότερες, καθώς το νοσοκομείο του έπρεπε να βιαστεί να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές και να δημιουργήσει νέους θαλάμους «επειδή υπήρχαν πάρα πολλοί άρρωστοι».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού θα είναι σε μεγαλύτερη έξαρση από το συνηθισμένο φέτος το χειμώνα λόγω της μειωμένης ανοσίας που υπάρχει μετά τα μέτρα κατά της Covid των τελευταίων ετών, που είχαν οδηγήσει στη μείωση των κρουσμάτων.

Συνέστησε επίσης στις εθνικές κυβερνήσεις να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού για την Covid και τη γρίπη, να ενισχύσουν τα επείγοντα και να ενθαρρύνουν το πλύσιμο των χεριών και τη χρήση μάσκας για τους πιο ευάλωτους.

Στη Βρετανία, τα στοιχεία για την τελευταία εβδομάδα του 2023 στη Βρετανία έδειξαν ελαφρά άνοδο στο ποσοστό των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στη γρίπη, σύμφωνα με εργαστηριακά δείγματα, ενώ οι νοσηλείες λόγω γρίπης αυξήθηκαν σε 6,8 ανά 100.000 από 5,1 ανά 100.000 την προηγούμενη εβδομάδα και οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας αυξάνονται σταθερά κάθε εβδομάδα, αλλά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Mary Ramsay, διευθύντρια προγραμμάτων δημόσιας υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιεί πως η περίοδος αιχμής για τη γρίπη δεν έχει ακόμη έρθει και μπορεί να συμπέσει με υψηλά επίπεδα Covid-19.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στ. Τσικρικά: Κοντά στο 100% ήδη η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την παραλλαγή JN.1 – Επιταχύνεται η εξάπλωσή της

Ο διακοπτόμενος ύπνος στα 30-40 συνδέεται με γνωστικά προβλήματα 10 χρόνια μετά [μελέτη]