COVID-19: Οι ασθενείς μολύνουν σχεδόν τα μισά μέλη της οικογένειάς τους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Covid-19
Οι άνθρωποι που προσβάλλονται από την Covid-19 μολύνουν σχεδόν τα μισά μέλη της οικογένειάς τους, από αυτά που συγκατοικούν μαζί τους και οι ενήλικες δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτικοί από τα παιδιά, σύμφωνα με μια μελέτη των αμερικανικών υγειονομικών υπηρεσιών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πολλές μελέτες σε όλον τον κόσμο προσπάθησαν να καθορίσουν τον ακριβή κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορονοϊού εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, με ποικίλα συμπεράσματα μέχρι τώρα. Σχεδόν όλες όμως εκτιμούν ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι οι φορείς του ιού, σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Πόσο μειώνουν οι μάσκες τη διασπορά στους κλειστούς χώρους

Η νέα μελέτη των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) βασίζεται σε 101 κρούσματα της Covid-19 σε δύο πόλεις, το Νάσβιλ του Τενεσί και το Μάρσφιλντ του Ουισκόνσιν. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 191 συγγενείς αυτών των ασθενών και τους ζήτησαν να κρατούν «ημερολόγιο συμπτωμάτων» καθώς και να λαμβάνουν μόνοι τους δείγματα (σάλιο ή ρινικές εκκρίσεις) επί 14 ημέρες.

Οι 102 από τους 191 συγγενείς τελικά διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, δηλαδή το ποσοστό δευτερεύουσας μεταδοτικότητας έφτασε το 53%.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που διαπίστωσαν ήταν ότι λιγότεροι από τους μισούς συγγενείς που μολύνθηκαν είχαν συμπτώματα όταν υποβλήθηκαν στο τεστ που βγήκε θετικό, κάτι που είναι ενδεικτικό του κινδύνου ασυμπτωματικής μετάδοσης.

Τα CDC συνιστούν σε όσους πιστεύουν ότι έχουν προσβληθεί να απομονώνονται στο σπίτι τους, να κοιμούνται σε ξεχωριστό δωμάτιο, να χρησιμοποιούν, αν είναι δυνατόν, άλλη τουαλέτα από την υπόλοιπη οικογένειά τους και να φορούν μάσκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τρεις μόνιμες παρενέργειες της COVID-19

Κορονοϊός: Τα αντισώματα μειώνονται γρήγορα. Τι σημαίνει αυτό για ανοσία και εμβόλια