Χρέη …τραπεζοκόμου για τους νοσηλευτές των ψυχιατρικών νοσοκομείων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων – ΕΣΥ του Νομού Αττικής, στηλιτεύει για πολλοστή φορά την πρακτική κάποιων να αναθέτουν στο νοσηλευτικό προσωπικό χρέη τραπεζοκόμου...

Στην ανακοίνωσή τους οι νοσηλευτές των ψυχιατρικών νοσοκομείων δηλώνουν ότι «κατ’ επανάληψη έχουμε εκφράσει τη δυσαρέσκειά μας σχετικά με την ανάθεση στο νοσηλευτικό προσωπικό χρέη τραπεζοκόμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια διασφάλισης της υγιεινής, σχετική νομοθεσία, υποχρεώνει το προσωπικό εστιάσεως (μάγειροι, τραπεζοκόμοι κ.α.) στη διενέργεια ειδικών υγειονομικών ελέγχων με εργαστηριακές εξετάσεις (μικροβιολογικές, ορολογικές, παρασιτολογικές, ακτινογραφίες κ.α.) και στην τήρηση βιβλιαρίου υγείας, προκειμένου να αξιολογείται η καταλληλότητα του προσώπου.

Με την ανάθεση στο νοσηλευτικό προσωπικό χρέη τραπεζοκόμου, οπότε και της μη τήρησης της προβλεπόμενης νομοθεσίας (υγειονομικοί έλεγχοι, εργαστηριακές εξετάσεις κλπ), «τίθεται ξεκάθαρα θέμα εντιμότητας της διαδικασίας, που παράλληλα εγκυμονεί κινδύνους και εκθέτει σε ρίσκο την υγεία των ασθενών. Επιπλέον, η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, αν αναλογιστεί κανείς, ότι πριν το σερβίρισμα του φαγητού το νοσηλευτικό προσωπικό, με τη στολή του, έχει διενεργήσει νοσηλευτικές πράξεις (περιποίηση ασθενών, νοσηλεία κλπ). Στη συνέχεια, πηγαίνει στην τραπεζαρία, προκειμένου να προετοιμάσει τα σκεύη, το ψωμί, το κόψιμο της σαλάτας και το σερβίρισμα του φαγητού.  Στο τέλος του γεύματος, μαζεύει, πλένει  και τακτοποιεί τα σκεύη.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία, που προφανώς διαρκεί αρκετή ώρα, για τους υπόλοιπους νοσηλευόμενους ασθενείς, στην καλύτερη περίπτωση, υπάρχει άλλος ένας υπάλληλος για τη νοσηλεία και αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγουσών καταστάσεων, που προφανώς, αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις αρμοδιότητές του».

Και καταλήγουν: «Επειδή λοιπόν η παραπάνω τακτική της ανάθεσης χρέη τραπεζοκόμου στο νοσηλευτικό προσωπικό δεν χαρακτηρίζεται έκτακτη αλλά χρόνια και επειδή η σίτιση του ασθενή είναι σημαντικότατη ευθύνη για την Διοίκηση του Νοσοκομείου, παρακαλούμε όπως προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για την οριστική επίλυση του προβλήματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ