Χορήγηση φαρμάκων από τηλεκατευθυνόμενα νανοσύρματα!

  • Iatropedia
Τηλεχειριζόμενα εμφυτεύσιμα νανοσύρματα θα μεταφέρουν φάρμακα απελευθερώνοντας τα με ακρίβεια στο σημείο που πρέπει, ανοίγοντας νέες οδούς στις ιατρικές εφαρμογές με τεχνολογία αιχμής.

Κατασκευασμένα από αγώγιμο πολυμερές υλικό PPy (πολυπυρόλη) που ανταποκρίνεται στην ηλεκτρομαγνητική διέγερση και ανεπτυγμένα κάθετα πάνω από μια λεπτή βάση χρυσού, εμφυτεύσιμα νανοσύρματα με μέγεθος μικρότερο κι από ανθρώπινο κύτταρο και φορτωμένα εκ των προτέρων με φαρμακευτικές ουσίες θα αφήνουν το φορτίο τους στον «στόχο» με την εφαρμογή του κατάλληλου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Όπως εξηγούν οι σχεδιαστές τους στο προσεχές τεύχος του περιοδικού Journal of Controlled Release, με το ίδιο «σύνθημα» η χορήγηση του φαρμάκου θα σταματά, σαν να λειτουργούσε με διακόπτη.

Φαίνονται πολύ… διαστημικά όλα αυτά, όμως ερευνητές από το Purdue University έχουν ήδη αναπτύξει και δοκιμάσει το καινοτόμο αυτό σύστημα σε ποντίκια με κακώσεις στον νωτιαίο μυελό τους, προβαίνοντας στην χορήγηση του κορτικοστεροειδούς δεξαμεθαζόνη. Μελετώντας έναν μοριακό δείκτη φλεγμονής και τον σχηματισμό ουλής στο κεντρικό νευρικό σύστημα των ζώων, διεπίστωσαν θετικά αποτελέσματα μετά από θεραπεία μιας εβδομάδος ενώ δοκίμασαν και ένα επίθεμα νανοσυρμάτων το οποίο θα προσκολλάται στο σημείο του τραύματος.

Βεβαίως το μέγεθος και η μορφή του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου πρέπει να τελειοποιηθεί προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη απελευθέρωση του φαρμάκου, όμως οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν για την βελτίωση του μηχανισμού άφεσης. Η σχετική τεχνολογία είναι στα πρώτα στάδια των δοκιμών αλλά όπως επισημαίνει ο Richard Borgens, επικεφαλής στο Center for Paralysis Research του Πανεπιστημίου Purdue, «ελπίζουμε ότι κάποια μέρα θα χρησιμοποιείται για την χορήγηση φαρμάκων απευθείας σε κακώσεις νωτιαίου μυελού, εξελκώσεις, βαθείς τραυματισμούς οστών ή όγκους, αποφεύγοντας τις φοβερές παρενέργειες των συστηματικών θεραπειών με στεροειδή ή χημειοθεραπεία».