Χάστε βάρος τρώγοντας… πικάντικα!

  • Iatropedia
Την επόμενη φορά που θα νιώσετε το στόμα σας στις φλόγες από κάποια πικάντικη, εξωτική λιχουδιά, θυμηθείτε πόσο καλό κάνει στην υγεία και στην καύση λίπους η καψαϊκίνη που κρύβουν μέσα τους οι καυτερές πιπεριές.

Τα μπαχαρικά και τα καυτερά φαγητά δεν είναι απλώς ζήτημα γούστου περί έθνικ γαστρονομίας αλλά και υγεία: αποτοξινώνουν και τονώνουν τον οργανισμό, καίνε λίπος, μέχρι και καρκινικά κύτταρα σκοτώνουν! Ειδικά η καψαϊκίνη, το ενεργό συστατικό που βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές, κάνει τους ειδικούς διατροφολόγους να ορκίζονται στ’ όνομά της. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που παρουσιάσθηκε στην ετήσια σύνοδο της Biophysical Society, η προσθήκη καυτερών πιπεριών τσίλι στην δίαιτά μας μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του βάρους «καίγοντας» –στην κυριολεξία– το περιττό λίπος με την θερμότητα που παράγεται κατά την διαδικασία της τροφογενούς θερμογένεσης, δηλαδή της ενέργειας που καταναλώνει ο οργανισμός για την πέψη της τροφής.

Όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουαϊόμινγκ σε πειράματα με ποντίκια, η ενεργοποίηση της θερμογένεσης από την καψαϊκίνη μετατρέπει το ανθυγιεινό λίπος στο «καλό» καφέ λίπος που καίει τις θερμίδες. Το αμέσως πιο αποτελεσματικό είναι να ξεθεωθεί κανείς στο γυμναστήριο. Όμως το εντυπωσιακό είναι ότι τα ποντίκια που έτρωγαν… πικάντικα δεν ξαναπήραν βάρος, παρά το γεγονός ότι η τροφή τους ήταν πλούσια σε λιπαρά!

Ειδικοί διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι τα πικάντικα φαγητά δεν σπάνε μόνο την μονοτονία της διατροφής μας. Τα οφέλη για την υγεία είναι ποικίλα, με πιο γνωστό την προσωρινή αύξηση του ρυθμού μεταβολισμού σχεδόν κατά 8% με συνέπεια την καύση περισσοτέρων θερμίδων. Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι η καψαϊκίνη στις πιπεριές τσίλι προστατεύει και την καρδιά, μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη και τις αποθέσεις στα αιμοφόρα αγγεία που ευθύνονται για καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά. Επίσης τα «καυτερά» ενθαρρύνουν –αναγκαστικά – την υγιεινή απόλαυση του αργού φαγητού που έχει γίνει πια μόδα. Το μόνο που μένει είναι να επιλέξουμε πόσο καυτερό θέλουμε, σύμφωνα με τις αντοχές μας, το πικάντικο πιάτο μας.

Αλέξανδρος Θεολόγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προστατέψτε την καρδιά σας με Μεσογειακή δίαιτα

Ναι στη μεσογειακή διατροφή, αλλά με τι λεφτά;