Bιονική σπονδυλική στήλη!

  • Iatropedia
Μια γυναίκα που υπέφερε εκ γενετής από σκολίωση όρθωσε ξανά το σώμα της χάρη σε μια πρωτοποριακή επέμβαση εμφύτευσης μαγνητικής ράβδου για την διόρθωση της καμπύλης της σπονδυλικής της στήλης.

Μετά από 30 χρόνια χειρουργικών επεμβάσεων και παυσίπονων, η Ιρλανδή Ντήαρντρη ΜακΝτόννελ ατενίζει με αισιοδοξία την ζωή χάρη σε μια πρωτοπόρο επέμβαση που της επέτρεψε να ορθώσει την πλάτη της. Το σύστημα ελέγχου μαγνητικής επέκτασης MAGEC (Magnetic Expansion Control System) είναι το πρώτο που χρησιμοποιείται με επιτυχία σε ενήλικα, δίδοντας νέες ελπίδες σε ανθρώπους που έχουν υποφέρει αρκετές ανεπιτυχείς και επώδυνες επεμβάσεις.

Η ΜακΝτόννελ διεγνώσθη με σοβαρής μορφής σκoλίωση ένα μήνα μετά την γέννησή της και οι γιατροί δεν περίμεναν να ζήσει πάνω από 7 χρόνια. Όμως έζησε και τα επόμενα 10 χρόνια υποβλήθηκε σε οκτώ επώδυνες επεμβάσεις για να σώσει την ζωή της. Η τεχνολογία MAGEC ήταν η τελευταία της ελπίδα, της είπαν οι γιατροί. Σε διαφορετική περίπτωση, σε 10 χρόνια θα ήταν νεκρή. Η κατάστασή της χειροτέρευε καθώς η σπονδυλική της στήλη είχε κυρτώσει κατά 130 μοίρες, με αποτέλεσμα η γυναίκα να χρησιμοποιεί μόλις το 30% των πνευμόνων της κι αυτό όχι δίχως σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα…

Η τεχνολογία εμφύτευσης μαγνητικής ράβδου για την διόρθωση της καμπύλης της σπονδυλικής στήλης υπάρχει από το 2011 και μέχρι σήμερα χρησιμοποιείτο σε παιδιά ως εναλλακτική λύση στις επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με το Shriners Hospitals for Children, η ειδικά σχεδιασμένη ράβδος μπορεί να επιμηκύνεται μετά σταδιακά μέσω εξωτερικού συστήματος τηλεχειρισμού χωρίς να απαιτείται γενική αναισθησία και επέμβαση ενώ μαγνήτες έξω από το σώμα «επικοινωνούν» με τους μαγνήτες στην εμφυτευθείσα ράβδο και τροποποιούν το μήκος της με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η μέθοδος δεν περιορίζει μόνο τις επισκέψεις των ασθενών και το κόστος των σχετικών επεμβάσεων αλλά συμβάλλει στην μείωση του πόνου και στην βελτίωση του ηθικού των πασχόντων καθώς τους κάνει να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γενετικά μεταλλαγμένο αραχνο-μετάξι ανοίγει δρόμους στην ιατρική

αλεξίσφαιρο ανθρώπινο δέρμα κατασκευασμένο από ιστό αράχνης