Αττική: 2.800 ενεργά κρούσματα διάσπαρτα σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας – Γιατί ήρθε το lockdown

  • Γιάννα Σουλάκη
Αττική
Με το βλέμμα στραμμένο στην πολυπληθέστερη πόλη με σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, οι ειδικοί επιστήμονες εισηγήθηκαν και η κυβέρνηση έλαβε δύσκολες αποφάσεις για να σταματήσει την αύξηση της διασποράς του κορονοϊού στην Αθήνα.

Στόχος των νέων μέτρων που ελήφθησαν, δηλαδή η επιστροφή της αγοράς στο click away και η καθυστέρηση της επαναλειτουργίας των Λυκείων, ήταν να περιοριστεί η κινητικότητα και να “παγώσει” η διαδικασία εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, που είχε αρχίσει να δρομολογείται στην πρωτεύουσα της χώρας.

“Να μην γίνει η Αθήνα, Θεσσαλονίκη” επισήμαναν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες κατά τη χθεσινή ενημέρωση.

Δείτε επίσης: Χαρδαλιάς: «Κόκκινη» η Αττική – Αυτός είναι ο νέος υγειονομικός χάρτης της χώρας

Αττική: Ποια στοιχεία και επιδημιολογικοί δείκτες θορύβησαν τους ειδικούς

Η αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά 50% στο λεκανοπέδιο, που μεταφράζεται σε απόλυτα νούμερα σε 2.800 ενεργές λοιμώξεις διάσπαρτες σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, οι αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ και οι ειδικοί δείκτες που σχετίζονται με την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, οδήγησαν τους επιδημιολόγους στο συμπέρασμα ότι “σιγοβράζει μια έκρηξη” στην Αθήνα, η οποία μπορεί να φέρει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και να επιβαρύνει δραματικά το ΕΣΥ.

“Δεν μας ικανοποιεί η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας”, δήλωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολόγος κα. Βάνα Παπαευαγγέλου.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν τα εξής ανησυχητικά στοιχεία:

  • αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο για 3 εβδομάδες κυρίως στη Δυτική Αττική και τον κέντρο της Αθήνας
  • μεγάλη οριζόντια διασπορά σε όλες τις γειτονιές
  • άνοδος κατά 45 – 50% των κρουσμάτων στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας
  • αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των 7 ημερών στα ημερήσια κρούσματα, από το 4,8 στο 7,1
  • αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική
  • κατάληψη στο 43% των απλών κλινών Covid και στο 61% των κλινών ΜΕΘ-Covid για την Αττική.

Σε επίπεδο Επικράτειας:

  • ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων 7 ημερών, από 467 την προηγούμενη εβδομάδα, έφτασε σε 625 νέα κρούσματα ανά ημέρα σήμερα.
  • ο συνολικός δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα παρουσίασε μια μικρή άνοδο και έφτασε το 2,3.
  • υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων σε μεγάλες ηλικίες
  • η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών έδειξε μικρή επιδείνωση, που πιθανώς να οδηγήσει σε ήπια αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία την επόμενη εβδομάδα.

Δείτε επίσης – Παπαευαγγέλου – Μαγιορκίνης: 45% αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική – Αύξηση και στις νοσηλείες

“Καμπανάκι” τα χθεσινά ημερήσια κρούσματα στην Αττική

Η είδηση για τις 528 νέες λοιμώξεις στην Αττική από τις 941 που εντοπίστηκαν χθες στο σύνολο της χώρας, έσκασε σαν “βόμβα” την ώρα της χθεσινής συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων. Ήταν ένα επιπλέον ανησυχητικό μήνυμα, ότι τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν άμεσα.

Πιο αναλυτικά, ανά περιοχή στην Αττική χθες δηλώθηκαν:

  • 130 κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας
  • 85 στην Ανατολική Αττική
  • 83 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών
  • 78 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών
  • 65 στον Νότιο Τομέα Αθηνών
  • 62 στον Πειραιά
  • 24 στη Δυτική Αττική

Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι έχουν πλέον καλύτερη εικόνα της επιδημίας στη χώρα, καθώς τα ημερήσια τεστ αυξήθηκαν με μέσο όρο στα 27.000 τεστ ανά ημέρα, με αυξημένο αριθμό τεστ μάλιστα, να διενεργούνται με την πιο αξιόπιστη μέθοδο PCR.

Δείτε επίσης – Αττική: Έκρηξη κρουσμάτων στην πρωτεύουσα θορύβησε τις υγειονομικές αρχές

“Ο μεταλλαγμένος ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας”

Σαφής ήταν η Καθηγήτρια Παιδιατρικής κα. Βάνα Παπαευαγγέλου. Οι επιστημονικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις έγιναν για να “καθυστερήσουμε το τρίτο κύμα και ει δυνατόν να μειώσουμε, να απαλύνουμε την αύξηση της καμπύλης”, όπως είπε.

Η παρουσία, άλλωστε του μεταλλαγμένου στελέχους που εμφανίζεται ως πιο μεταδοτικό, θα γίνει πιο αισθητή στην κοινότητα, εάν δεν αυτό δεν έχει συμβεί, ήδη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μέχρι σήμερα, έχουν διαπιστωθεί περισσότερα από 65 τέτοια περιστατικά του μεταλλαγμένου στελέχους σε όλη την επικράτεια, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθεί περαιτέρω η διασπορά του στην κοινότητα.

Επειδή, όμως, ακόμα δεν έχουμε σαφή δεδομένα από την χώρα μας, σχετικά με την διασπορά του στην ελληνική επικράτεια “το πιο ασφαλές είναι να θεωρούμε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι παντού, είναι ανάμεσα μας. Και έτσι, χωρίς να τρομοκρατούμαστε, θα πρέπει να είμαστε όλοι διπλά προσεκτικοί και να θεωρούμε ότι ο διπλανός μας ενδέχεται να είναι φορέας μεταλλαγμένου στελέχους”, ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου.

Δείτε επίσης – Αττική: Τα στοιχεία που φέρνουν το νέο “lockdown” – Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Αττική: Χειμώνας και κινητικότητα – εκρηκτικός συνδυασμός

Είμαστε όλοι κουρασμένοι, σημείωσαν οι ειδικοί, και το άνοιγμα του λιανεμπορίου – όπως ήταν και αναμενόμενο- συνδέθηκε με αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού, που παρατηρήθηκε κατά την τελευταία εβδομάδα.

Ο συνδυασμός, μάλιστα της αυξημένης κινητικότητας με την πτώση της θερμοκρασίας αποτελεί την καλύτερη “τροφή” για την πανδημία και σίγουρα έχει παίξει ρόλο στην επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της τελευταίας εβδομάδας, ανέφεραν οι επιστήμονες.

“Έχουμε μπροστά μας όμως τον Φεβρουάριο, που είναι ο χειρότερος μήνας από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών”, τόνισαν οπότε τα μέτρα που συνδέονται με μείωση της κινητικότητας, όπως είναι η επιστροφή του λιανεμπορίου στο click away και οι δια ζώσης αγορές εντός του καταστήματος μετά από ραντεβού, θα περιορίσουν πιθανότατα το πρόβλημα.

Εάν τα μέτρα αυτά επαναξιολογηθούν σε μία εβδομάδα θα αποδειχθεί ότι δεν αποδίδουν θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά, όπως ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους, επιστήμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.