Παπαευαγγέλου – Μαγιορκίνης: 45% αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική – Αύξηση και στις νοσηλείες

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Καθώς στην Αττική αυξήθηκαν κατά 45% τα κρούσματα κατά την τελευταία εβδομάδα, οι ειδικοί της επιτροπής αποφάσισαν να λάβουν νέα περιοριστικά μέτρα, όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Τα βλέμματα όλων μας μετακινήθηκαν από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική, διότι έχουμε αύξηση κρουσμάτων 45% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σήμερα στην Αττική έχουμε 2.800 ενεργά κρούσματα», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, την Παρασκευή (29/1) στην ενημέρωση των 6 μ.μ.

Η ίδια διευκρίνισε ότι οι περισσότερες γειτονιές της Αθήνας έχουν αύξηση και όχι μόνο το κέντρο και ο βόρειος τομέας, που φαινόταν ότι αυξάνονται τα κρούσματα τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε, επίσης, ότι ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν αυτή την εβδομάδα ξεπέρασε τις 27 χιλιάδες ανά ημέρα, ενώ «ο συνολικός δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα παρουσίασε μια μικρή άνοδο και έφτασε το 2,3%».

«Τις τελευταίες επτά ημέρες τα κρούσματα έχουν φτάσει κατά μέσο όρο σε 7,1 ανά 100.000 κατοίκους. Ενοχλεί η μεγάλη διασπορά οριζόντια, σε όλες τις γειτονιές και όχι μόνο σε ένα τομέα ή σε ένα δήμο της Αττικής. Επίσης, ενοχλεί η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας. Τέλος, παρατηρούμε μια αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική, όπου σήμερα έχουμε κατάληψη του 43% των απλών κλινών covid και 61% των κλινών covid ΜΕΘ» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Αναφορικά με την πληρότητα στα νοσοκομεία της Αττικής, είναι 43% στις απλές κλίνες Covid, και 61% στις κλίνες ΜΕΘ-Covid, όπως είπε η ίδια. Ωστόσο, φοβίζει τους επιστήμονες η μεγάλη αύξηση ότι θα γεμίσει σύντομα τα κρεβάτια των νοσοκομείων.

Μαγιορκίνης: Αύξηση στα κρούσματα μείωση στην πίεση στο ΕΣΥ σε επίπεδο Επικράτειας

Ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα «την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια με μικρούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ενώ αντιθέτως η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «η αποσυμπίεση στις μονάδες ΜΕΘ κυμάνθηκε σε 12%» λιγότερους ασθενείς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία σε πανελλαδικό επίπεδο παρουσίασε σταθεροποίηση και ίσως μια μικρή αύξηση» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για την Αττική, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι «ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημεία σημαντικής αύξησης που έφτασε και το 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» ενώ, αντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη «η συρρίκνωση της επιδημίας επιβραδύνθηκε σε επίπεδα κάτω από 15% και πιθανώς τώρα σταθεροποιείται».