Ατέλειωτες συσκέψεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και ανοιχτά θέματα των φαρμακοποιών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τι συμβαίνει με τους «κόφτες» στην συνταγογράφηση; Πώς τα φαρμακεία διαπραγματεύονται την αποκλειστική διάθεση επιθεμάτων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής; Ποια τα νεότερα για την επόμενη πληρωμή μας; Τι συμβαίνει με το επαγγελματικό μας ταμείο και ΤΕΑΥΦΕ; Αυτά αναρωτιέται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος και απαντά δίνοντας τις δικές του εκτιμήσεις και πληροφορίες.

 

Όπως αναφέρει ο κ. Λουράντος σε άρθρο του στο farmakopoioi.blogspot, «πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις στην ΗΔΙΚΑ (για την διευθέτηση του προβλήματος με τους κόφτες) , στον ΕΟΠΥΥ (για την επόμενη πληρωμή μας), στον ΕΟΦ (για τις ελλείψεις φαρμάκων και ειδική σήμανση των αναλωσίμων, επιθεμάτων και ειδικής διατροφής) και στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (για το επαγγελματικό ταμείο και το ΤΕΑΥΦΕ)…

Στην ΗΔΙΚΑ ανακλήθηκαν όλοι οι προσωρινοί και πιλοτικοί κόφτες και από σήμερα εφαρμόζονται πιλοτικά κόφτες που αφορούν αποκλειστικά τον γιατρό, δηλαδή την συνταγογράφηση κατά την δημιουργία της. Οι κόφτες αυτοί αφορούν στην συμβατότητα δοσολογικού σχήματος και αριθμού εμβαλαγίων ανά συνταγή, αποκλειστικής ευθύνης του γιατρού καθώς και την χρονική απόσταση επανάληψης της συνταγής από την τελευταία συνταγή με το ίδιο φάρμακο.

Στον ΕΟΦ συζητήθηκαν κατ΄αρχάς σε κλειστή συνεδρίαση με την πρόεδρο και τους αντιπροέδρους τα θέματα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, η αποκλειστική διάθεση των αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη μόνο από τα φαρμακεία και η δυνατότητα σήμανσης των υπολοίπων προϊόντων όπως π.χ. κολοστομιών επιθεμάτων κ.λ.π. καθώς και η διάθεσή τους από τα φαρμακεία. Επίσης συζητήθηκε το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων και έγιναν συγκεκριμένες καταγγελίες με στοιχεία για αρκετές αυθαιρεσίες εταιριών και για τις υπερβολικές παράνομες και νόμιμες εξαγωγές. Στην συνέχεια η συζήτηση για τις ελλείψεις συνεχίστηκε παρουσία της ΟΣΦΕ και του εκπροσώπου των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών. Αποφασίστηκε να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες και να ερευνηθούν οι ευθύνες για τον ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς.

Στο υπουργείο συζητήθηκε το θέμα του επαγγελματικού ταμείου με όλους τους φορείς του ΕΤΑΑ. Υπήρξε ταύτιση απόψεων μεταξύ των φορέων και του υπουργείου οι δε τεχνικές λεπτομέρειες θα επιλυθούν μετά από σχετικές προτάσεις οικονομοτεχνικού περιεχομένου που θα καταθέσουμε ως κλάδος υγειονομικών. Όσον αφορά το μείζον θέμα του ΤΕΑΥΦΕ αύριο το πρωί θα αποσταλεί σχετικό έγγραφο προς το υπουργείο.