Άσυλο Ανιάτων: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού

  • Ρούλα Τσουλέα
Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού
Εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για την Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης του Νωτιαίου Μυελού πραγματοποίησε το Άσυλο Ανιάτων.

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για την Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού πραγματοποίησε το Άσυλο Ανιάτων.

Η εκδήλωση είχε ως κεντρικό σύνθημα «Ζώντας τη ζωή στο έπακρο». Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (ISCOS).

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε ενώπιον μελών του ΔΣ του Ασύλου Ανιάτων, εργαζομένων και θεραπευομένων, περιλάμβανε χαιρετισμούς και ομιλίες ειδικών. Προβλήθηκε επίσης οπτικοακουστικό υλικό με στόχο την ενημέρωση:

  • Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία
  • Για τα προληπτικά μέτρα και τη μέριμνα που πρέπει να λαμβάνονται για τα ΑΜΕΑ σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών
  • Για τον τρόπο που μπορούν τα άτομα να ανακτήσουν την αυτονομία τους και την επανένταξη τους στην κοινωνία.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τον αγώνα δρόμου με αναπηρικά αμαξίδια που πραγματοποιήθηκε εντός της εγκατάστασης, προσφέροντας συγκινητικές στιγμές σε όσους παρευρέθηκαν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού καθιερώθηκε το 2015 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Νωτιαίου Μυελού (ISCoS). Έκτοτε πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Σεπτεμβρίου. Σκοπός της είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις καταστροφικές συνέπειες (σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές, σεξουαλικές, οικονομικές και επαγγελματικές) που έχει για τους πάσχοντες η βλάβη του νωτιαίου μυελού.