Αποζημίωση 450.000 ευρώ για τον θάνατο 34χρονης από ξεχασμένες γάζες

  • Iatropedia newsroom
καισαρική τομή
Στην περίπτωση της 34χρονης, η άτυχη γυναίκα δεν εμφάνισε άμεσα συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μη διαπιστωθεί εγκαίρως το λάθος

Την καταβολή αποζημίωσης ύψους 450.000 ευρώ από κρατικό νοσοκομείο της Αττικής για τον θάνατο μίας 34χρονης, από δύο γάζες που ξεχάστηκαν μέσα στο σώμα της στη διάρκεια καισαρικής τομής, αποφάσισε μετά από μακρόχρονη δικαστική διαδικασία το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας.

Όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Τα Νέα», πρόκειται, σύμφωνα με νομικούς, για τον πρώτο αναφερόμενο θάνατο από γάζες και την πρώτη σχετική δικαστική απόφαση, αν και έχουν συμβεί πολλά παρόμοια περιστατικά, τα οποία, όμως, ευτυχώς δεν οδήγησαν σε θάνατο. Κι αυτό  γιατί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το λάθος έγινε  αντιληπτό, λόγω συμπτωμάτων των ασθενών, σχετικά γρήγορα κι υπήρξε επανορθωτική επέμβαση.

Στην περίπτωση της 34χρονης, η άτυχη γυναίκα δεν εμφάνισε άμεσα συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μη διαπιστωθεί εγκαίρως το λάθος, αλλά παρουσίασε τέσσερα χρόνια αργότερα ραγδαία επιδείνωση της υγείας της, με πόνους κι άλλα συμπτώματα.

Η δικαστική απόφαση

Όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση που παρουσιάζει η εφημερίδα, «κατά την επέμβαση καισαρικής τομής της 34χρονης (για τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της) που διενεργήθηκε στις 4 Μαΐου 2004, από γυναικολόγο στο κρατικό νοσοκομείο, εκείνος δεν προέβη στον αναγκαίο έλεγχο για τον εντοπισμό και την αφαίρεση όλων των χειρουργικών γαζών που είχαν τοποθετηθεί στην κοιλιά της ασθενούς, αρκούμενος στη σχετική διαβεβαίωση των νοσηλευτριών, παρ’ όλο που ο ίδιος ήταν επικεφαλής της χειρουργικής επέμβασης. Με αποτέλεσμα να παραμείνουν εντός του σώματος της ασθενούς δύο γάζες».

Όπως συμπληρώνεται ακόμη στη δικαστική απόφαση: «Η συγκεκριμένη παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα τα προαναφερόμενα ξένα σώματα να προσκολληθούν σε τμήματα του παχέος εντέρου της ασθενούς  και να προκαλέσουν εντός της κοιλίας της έναν ευμεγέθη μικτής υφής σχηματισμό και περαιτέρω σοβαρές σωματικές βλάβες, μετά φλεγμονώδους αντίδρασης της πάσχουσας περιοχής».

Τι υποστήριξε ο γιατρός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιατρός που ήταν υπεύθυνος για την καισαρική τομή, υποστήριξε -στην διάρκεια των δικών που ακολούθησαν- ότι το λάθος ήταν των νοσηλευτριών που υποβοηθούσαν στη γέννα.

Ωστόσο οι νομικοί εκπρόσωποι της οικογένειας της 34χρονης επεσήμαναν ότι ο γιατρός ήταν υπεύθυνος για αυτό. Καθώς κι ότι  έπρεπε να ζητήσει και να υπάρξει συγκριτικός έλεγχος του ιατρικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε στην διάρκεια της καισαρικής τομής, προκειμένου να ανακαλυφθεί ότι «έλειπαν» κι είχαν ξεχασθεί  στο σώμα της 34χρονης οι δύο γάζες.

Οι περιπτώσεις σε Κω και Κρήτη

Σε μια πρόσφατη περίπτωση στην Κω, μία 28χρονη γυναίκα πραγματοποίησε εγχείρηση γυναικολογικής φύσης στο νοσοκομείο του νησιού, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Μετά από το χειρουργείο ένιωθε πολύ δυνατούς πόνους, με αποτέλεσμα -έξι μέρες αργότερα- να μεταβεί σε ιδιώτη γυναικολόγο για να εξεταστεί. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης διαπιστώθηκε ότι στο σώμα της γυναίκας  είχαν ξεχαστεί πολλές γάζες. Η κοπέλα στη συνέχεια μετέβη στο νοσοκομείο της Κω όπου μετά από νέα επέμβαση της αφαιρέθηκαν τα εν λόγω ξεχασμένα αντικείμενα.

Παρόμοια συμβάντα, χωρίς ευτυχώς μοιραία κατάληξη, έχουν καταγραφεί στην Κρήτη προ μερικών ημερών αλλά και το 2021, στη διάρκεια και πάλι καισαρικών τομών. Στην περίπτωση προ τριετίας φέρεται να είχαν ξεχασθεί στο σώμα της ασθενούς 15 γάζες!

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νοσοκομείου Χανίων: Καταρρέει η Ψυχιατρική Κλινική μετά από συνταξιοδότηση του μοναδικού ψυχίατρου

Βασίλης Μπισμπίκης: Καρδιακό επεισόδιο για τον γνωστό ηθοποιό – Υπεβλήθη σε τοποθέτηση στεντ

Εκτός ελέγχου ο κοκκύτης στην Αγγλία – Ανησυχία των ειδικών