Απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία με αγκάθια στο ΕΣΥ! Δείτε τα προβλήματα

  • Iatropedia
Απόγευμα και με αμοιβή θα μπορούν να χειρουργούνται ασθενείς που θα επιλέγουν να πάνε στο ΕΣΥ και όχι στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο Άδωνι που κατατέθηκε στη Βουλή.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πρόκειται για μια ρύθμιση που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό και φαίνεται πως τώρα θα γίνει πράξη.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα καθιερωθούν απογευματινά, ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ, που θα πραγματοποιούνται από τους δημόσιους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος να χειρουργούν τα απογεύματα ακόμη και ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκι στο ΕΣΥ κάτι που άλλωστε δεν έχει αποκλεισθεί.

Πάντως σύμφωνα με τη διάταξη Άδωνι, δίνεται η δυνατότητα και στους χειρουργούς του ΕΣΥ να ασκούν το απόγευμα ιδιωτικό έργο εντός του δημοσίου νοσοκομείου. Οι αμοιβές θα προκαθοριστούν και θα καταβάλλονται από τους ασθενείς που θα το επιλέγουν, είτε με την ιδιωτική τους ασφάλεια είτε με χρήματα από την τσέπη τους.

Αντίστοιχα τα τελευταία χρόνια λειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία όπου οι ασθενείς για να δούνε συγκεκριμένο γιατρό πληρώνουν με δικά τους χρήματα.

Οι αμοιβές των χειρουργών, οι όροι συμμετοχής του προσωπικού και οι προϋποθέσεις της ολοήμερης λειτουργίας των χειρουργείων θα καθορισθούν με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Βέβαια είναι και πολλά τα αγκάθια που προκύπτουν.

Τα αγκάθια

-Τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας δε διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό για την πρωινή τους λειτουργία

-Για να ανοίξουν απόγευμα χειρουργικές αίθουσες θα πρέπει να παραταθούν βάρδιες γιατρών, νοσηλευτών και άλλων απαραίτητων εργαζομένων γεγονός που σημαίνει επιπλέον κόστος για το ΕΣΥ

-Είναι άγνωστο πως θα γίνει ταυτόχρονη χρέωση του χειρουργείου με ιδιωτικά κριτήρια (καταβολή κόστους από ασθενή) αλλά και χρέωση Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ), που συνήθως γίνεται στο ΕΣΥ όταν υπάρχει νοσηλεία ασθενούς.

-Τι θα γίνει με όσους δε διαθέτουν χρήματα να χειρουργηθούν με διαδικασίες εξπρές το απόγευμα, δεδομένου πως υπάρχει η εκτίμηση ότι οι χειρουργοί θα ρίξουν όλο το βάρος τους το απόγευμα.

-Η πώληση ελκυστικών πακέτων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να περιλαμβάνει και το απαραίτητο δωμάτιο Α' θέσης, γεγονός που αποκλείει όλους τους υπόλοιπους από μια καλύτερη φιλοξενία.

-Πως θα πληρώνονται όσοι συμμετέχουν στην απογευματινή διαδικασία. Και το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους χειρουργούς που θα μπαίνουν στα χειρουργεία αλλά και το λοιπό προσωπικό.

-Ποιες θα είναι οι δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην γίνεται είσπραξη μαύρου χρήματος από γιατρούς που θα επισπεύδουν τα χειρουργεία για τους έχοντες και είναι πιθανό να τους χειρουργούν τις πρωινές ώρες;

-Την ώρα που σήμερα δεν επαρκούν τα κρεβάτια και πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα, πως θα διατηρούνται κενές κλίνες για να νοσηλεύονται όσοι πληρώνουν και χειρουργούνται το απόγευμα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται και νέο μνημόνιο στην Υγεία! Τι ζητά η τρόικα

Έρχεται το νέο πλαφόν στα φάρμακα! Τι ανακοίνωσε ο Άδωνις

«Χρυσά» μεροκάματα με πλαστά πτυχία! Κι άλλοι μαϊμού γιατροί στο ΕΣΥ

Άδωνις για ανασχηματισμό: «Συνεχίζουμε κανονικά»! Τι είπε στους διοικητές νοσοκομείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν