Από τι κινδυνεύουν οι αδύνατες γυναίκες;

  • Iatropedia
Ευάλωτες στην οστεοπόρωση είναι οι αδύνατες γυναίκες άνω των 50 με βάση έρευνες που πραγματοποίησαν έλληνες επιστήμονες.

Μπορεί το να είναι μια γυναίκα αδύνατη να θεωρείται σημάδι υγείας, δε φαίνεται όμως να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή ορθοπεδικής Γιώργο Λυρίτη οι αδύνατες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση και μάλιστα διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου στις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται γύρω από τη νόσο.

Σήμερα το 19,2% των ελλήνων άνω των 50 ετών έχουν εγκατεστημένη σπονδυλική οστεοπόρωση με σπονδυλική παραμόρφωση γεγονός που αποδεικνύει βέβαια σύμφωνα με τον κ.Λυρίτη ότι «στην Ελλάδα …γερνάμε».

Όχι όμως μόνο οι αδύνατες γυναίκες αλλά και όσες έχουν εμμηνόπαυση πριν τα 45 και δεν έχουν κάνει παιδιά φαίνεται ότι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση αναφέρουν οι ειδικοί.

Και το πρόβλημα εστιάζεται στα κατάγματα που προκύπτουν από την πάθηση.

Στη χώρα μας υπάρχουν ήδη 400.000 ασθενείς που έχουν υποστεί κάταγμα εξαιτίας της οστεοπόρωσης και το ζήτημα είναι ότι το 30 με 40% θα μπορούσε να το είχε γλιτώσει εάν λάμβανε βιταμίνη D, αν έκανε εξετάσεις, έπαιρνε τα απαραίτητα φάρμακα και υποβάλλονταν σε έλεγχο.