Από ιογενή γαστρεντερίτιδα έσβησε 2,5 ετών αγγελούδι- Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ραγδαία αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την ώρα που η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωνε τα στοιχεία του έτους 2016 για τα λοιμώδη νοσήματα που παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 39,7% (!), ένα νήπιο 2,5 ετών έσβηνε κατά την διάρκεια αεροδιακομιδής από ιογενή γαστρεντερίτιδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του έτους 2016, τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν σε 4.780, έναντι 3.421 κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν κατά το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 39,7%. Τα κρούσματα γρίπης ανήλθαν σε 2.454, παρουσιάζοντας αύξηση 64,1% σε σχέση με τα αντίστοιχα του έτους 2015, τα οποία ανήλθαν σε 1.495.

Το 2,5 ετών κοριτσάκι είχε εισαχθεί από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο νοσοκομείο Ζακύνθου όπου διαγνώστηκε με ιογενή γαστρεντερίτιδα. Το βράδυ της Πέμπτης όμως, εμφάνισε ραγδαία επιδείνωση και κλήθηκε αεροσκάφος για να γίνει η μεταφορά του στο Ρίο ενώ παράλληλα διεξάγονταν συνεχόμενες προσπάθειες καρδιο-αναπνευστικής αναζωογόνησης.

Κατά την άφιξη της στην Πάτρα και συγκεκριμένα στη ΜΕΘ Παίδων του Ρίο διαπιστώθηκε κατά τη διασωλήνωσή του πως είχε ήδη καταλήξει παρά το γεγονός ότι κατά την αεροδιακομιδή το παιδί συνόδευαν 5 γιατροί, οι οποίοι ωστόσο δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή.

Τα ακριβή αίτια θανάτου θα ερευνηθούν σε νεκροψία-νεκρομή που έχει ήδη παραγγελθεί.

Ανακοίνωση Νοσοκομείου Ζακύνθου:

«Την Δευτέρα 23.10.17 εισήχθη στην Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν. Ζακύνθου, παιδί θήλυ ηλικίας 2.5 ετών, μετά από παραπομπή ιδιώτη παιδίατρου, με κλινική εικόνα ιογενούς γαστρεντετερίτιδος. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παρέμενε σε καλή κλινική κατάσταση. Τη νύχτα μεταξύ της 26ης και 27ης Οκτωβρίου παρουσίασε αιφνίδια επιδείνωση και γι αυτό το λόγο ζητήθηκε η αεροδιακομιδή του σε ΜΕΘ Παίδων.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού του Γ.Ν. Ζακύνθου καθώς και του προσωπικού του ΕΚΑΒ, που το διακόμισαν στην Πάτρα, το παιδί δυστυχώς κατέληξε.

Εκ μέρους όλου του προσωπικού του Νοσοκομείου, η Διοίκηση εκφράζει την οδύνη της για την απώλεια του παιδιού και τη συμπαράσταση στους οικείους του».