«Καμπανάκι» για κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους

  • Iatropedia newsroom
Μινκ σε φάρμα εκτροφής
Μετά από έρευνα σε πέντε φάρμες εκτροφής ζώων για τη γούνα τους στην Κίνα

«Καμπανάκι» για υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών που θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν από τα ζώα στον άνθρωπο κρούουν οι ειδικοί, μετά από έρευνα σε πέντε φάρμες εκτροφής ζώων για τη γούνα τους στην Κίνα.

Οι φάρμες φιλοξενούσαν αλεπούδες, σκύλους-ρακούν (νυκτερευτές) και μινκ, σε μεγάλους πληθυσμούς και με τα ζώα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, αλλά και σε μικρή απόσταση από πτηνοτροφικές μονάδες.

Σύμφωνα με την ομάδα Humane Society International (HSI), που διεξήγαγε τη μελέτη στα τέλη του 2023, οι φάρμες στις βόρειες επαρχίες Hebei και Liaoning της Κίνας φιλοξενούσαν μεταξύ 2.000 και 4.000 ζώα σε συνθήκες εντατικής εκτροφής. Και, όπως επισημαίνει ο Alastair MacMillan, επισκέπτης καθηγητής στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Surrey, η εκτροφή σε συνθήκες συνωστισμού διευκολύνει την ταχεία μετάδοση ιών μέσω σταγονιδίων από το ένα στο άλλο και ενδεχομένως στους ανθρώπους.

Η ταχεία κυκλοφορία των ιών και η ανάμειξη διαφορετικών στελεχών κάθε ιού από ζώο σε ζώο διευκολύνει την ικανότητα προσαρμογής τους σε νέους ξενιστές, την ανάπτυξη μεταλλαγμένων στελεχών και αυξάνει τις πιθανότητες επαπειλούμενης ανθρώπινης μόλυνσης, εξηγεί.

Επιπλέον, όπως λέει, είναι γνωστό ότι τα ζώα που εκτρέφονται για τη γούνα τους είναι ευαίσθητα σε ιούς του αναπνευστικού που μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, στοιχεία από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της COVID-19 που ανέβηκαν για λίγο σε μια βάση δεδομένων από Κινέζους επιστήμονες πέρυσι, υποδηλώνουν ότι οι σκύλοι-ρακούν μπορεί να έπαιξαν κάποιο ρόλο και στη μετάδοση του κορονοϊού στους ανθρώπους.

«Ψυχικά διαταραγμένα ζώα, σωροί από ακαθαρσίες, συστοιχίες κλουβιών και ανησυχητικές ζωονόσοι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη λαμπερή εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει το εμπόριο γούνας», ανέφερε ο Peter Li, ειδικός σε θέματα πολιτικής της οργάνωσης HSI για την Κίνα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προσέξτε αυτό το κοινό παυσίπονο: Μπορεί να επηρεάζει την καρδιά

Είχε επί χρόνια πυρετό και εξάνθημα στην κοιλιά: Η αιτία εξέπληξε και τους γιατρούς

Υπέρταση: Πως συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας στους μεσήλικες