Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά»: Λίστες αναμονής στα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων – Μέτρα από το Υπουργείο Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
Μεταξά
Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο “Μεταξά” του Πειραιά. Εδώ και ένα μήνα σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου εργάζονται μόλις 4 αναισθησιολόγοι, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τα χειρουργεία. Σε απόγνωση βρίσκονται οι ογκολογικοί ασθενείς.

Λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο “Μεταξά” λειτουργεί μόνο μία από τις έξι χειρουργικές αίθουσες, δηλαδή λειτουργεί με το 1/6 της δυναμικότητάς του. Έτσι, τα περισσότερα από τα 7 χειρουργικά τμήματα έχουν “λίστες αναμονής”, με σχεδόν 100 ογκολογικούς ασθενείς το κάθε τμήμα.

Πρόκειται για ασθενείς με σοβαρά ογκολογικά νοσήματα που θα πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε επέμβαση για την αφαίρεση όγκων και την αντιμετώπιση νεοπλασιών και άλλων σχετικών προβλημάτων. Πολύ συχνά, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι γιατροί αρνούνται να κάνουν εισαγωγή στους αρρώστους, καθώς όπως τους λένε, δεν ξέρουν πότε θα τους χειρουργήσουν.

Το πρόβλημα της πανελλαδικής έλλειψης αναισθησιολόγων είναι από τα πρώτα που έφτασαν στα γραφεία της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Η αρμόδια για τα θέματα των νοσοκομείων, αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που είναι όχι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό φαινόμενο.

Δείτε επίσης: Νοσοκομειακοί γιατροί: «Στέγνωσαν» από αναισθησιολόγους τα δημόσια νοσοκομεία

Νοσοκομείο “Μεταξά”: Παραιτήθηκαν 4 αναισθησιολόγοι μέσα σε ένα μήνα

Τα προβλήματα στο νοσοκομείο ξεκίνησαν λίγο μετά το Πάσχα. Όταν οι 10 αναισθησιολόγοι (που καλύπτουν 12 οργανικές θέσεις) άρχισαν να λαμβάνουν διαδοχικές εντολές μετακίνησης από τη διοίκηση του νοσοκομείου, για να μεταβούν σε νησιά και να στελεχώσουν νοσοκομεία με αυξημένες ανάγκες, λόγω θερινής περιόδου.

Η παραίτηση τεσσάρων αναισθησιολόγων σε ένα μήνα, όμως, και συγκεκριμένα στις αρχές Σεπτεμβρίου, οδήγησε την κατάσταση σε οριακά σημεία. Πλέον στο νοσοκομείο υπάρχουν έξι αναισθησιολόγοι, εκ των οποίων η μία έχει αναρρωτική άδεια και η δεύτερη έχει αποσπαστεί με εντολή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας στη Λήμνο.

Στο νοσοκομείο έχουν μείνει πλέον τέσσερις αναισθησιολόγοι, η μία εκ των οποίων εφημερεύει και είναι σε ρεπό εφημερίας και οι τρεις μοιράζονται ως εξής: δύο στα βαριά περιστατικά και μία αναισθησιολόγος στην παρηγορητική θεραπεία ασθενών, στο Ιατρείο Πόνου.

Διοικητής 2ης ΥΠΕ: “Γνωρίζουμε το πρόβλημα, θα λυθεί άμεσα”

Το iatropedia.gr επικοινώνησε με τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστο Ροϊλό, ο οποίος δήλωσε γνώστης του προβλήματος και ανακοίνωσε πως γίνονται προσπάθειες να στελεχωθεί το νοσοκομείο με επιπλέον αναισθησιολόγους.

Συγκεκριμένα ανέφερε: “Υπάρχει ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή, δεν προσπαθώ να το αρνηθώ, είναι ελεγχόμενο, όμως, και θα το λύσουμε άμεσα. Ήδη, από σήμερα το πρωί το ένα χειρουργικό τραπέζι θα γίνουν τρία, καθώς θα μετακινήσουμε άμεσα μια αναισθησιολόγο από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και προσπαθούμε να φέρουμε και μια αναισθησιολόγο που είχαμε μετακινήσει στη Λήμνο. Θα υπάρξει μια ομαλότητα το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα είναι και μια προκήρυξη, όπως ξέρετε, που είναι στον “αέρα” με αναισθησιολόγους σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια προκήρυξη που έχουν ήδη αναρτηθεί από τα νοσοκομεία οι θέσεις. Πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε τις ανάγκες”, αναφέρει ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ.

Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί πως -σύμφωνα με πληροφορίες- οι τέσσερις αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου “Μεταξά” που διέθεταν εμπειρία άνω των 30 ετών, παραιτήθηκαν από τα καθήκοντά τους αρνούμενοι την εντολή μετακίνησης της διοίκησης. Ενώ βρίσκονται, μάλιστα, λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή τους, αναγκάστηκαν τελικά να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.

Ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, μέσω του iatropedia.gr μεταφέρει το μήνυμα στους τέσσερις αναισθησιολόγους, πως είναι αποφασισμένος να τους κρατήσει στο νοσοκομείο:

“Σας λέω ευθέως ότι, αν οι άνθρωποι επιθυμούν να παραμείνουν, θα παραμείνουν. Είμαστε και σε συζητήσεις με το Υπουργείο για το θέμα των συνταξιούχων και θα πάρουμε ενδεχομένως σύντομα κάποιες αποφάσεις. Εννοείται πως αν οι άνθρωποι θέλουν να παραμείνουν θα παραμείνουν στο ΕΣΥ και στο νοσοκομείο τους, στο «Μεταξά». Δεν υπάρχει θέμα μετακίνησης. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να μετακινηθούν. Αυτό μπορώ να το εγγυηθώ”, καταλήγει ο κ. Ροϊλός.

Τραγική έλλειψη αναισθησιολόγων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα

Οι μεγάλες ελλείψεις επιστημόνων με ειδικότητα την αναισθησιολογία ταλαιπωρεί πολλά κράτη. Η πανδημία του κορονοϊού, μάλιστα, ανέδειξε ακόμη περισσότερο τον σημαντικό ρόλο τους, καθώς εκτός από την αναγκαιότητα της παρουσίας τους στα χειρουργεία και στα Ιατρεία Πόνου, αποτελούν βασική ειδικότητα και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η αναισθησιολογία αποτελεί μια δύσκολη ειδικότητα, όχι επαρκώς αμειβόμενη στην Ελλάδα, ενώ στη δύσκολη εξίσωση προστέθηκε από το 2010 και μετά η οικονομική κρίση και τα μνημόνια, που ανάγκασαν πολλούς έλληνες επιστήμονες να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Έτσι, παρά την αναγκαιότητά τους οι θέσεις που προκηρύσσονται πλέον στα νοσοκομεία παραμένουν κενές, καθώς δεν υπάρχει ικανός αριθμός αναισθησιολόγων για να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε στη Βόρεια Ελλάδα, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με τα μέλη της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος.

Όπως ανέφερε η κα. Γκάγκα, το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την Ευρώπη, καθώς είναι παγκόσμια η έλλειψη στη συγκεκριμένη ειδικότητα. “Υπάρχουν πολλές κενές θέσεις σε αναισθησιολόγους παρόλο που προκηρύσσονται νέες συνεχώς είναι άγονες”, τόνισε και πρόσθεσε:

“Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στα παιδιά να διαλέξουν την αναισθησιολογία και στους νέους γιατρούς που έχουν τελειώσει την αναισθησιολογία να μπουν στο σύστημα υγείας”, επισήμανε η ίδια.

Σημαντικές ανακοινώσεις για το θέμα και κίνητρα στους αναισθησιολόγους αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Υγείας, την ερχόμενη εβδομάδα.